
I förra veckan rivstartade plötsligt arbetet med den nya sjötrafikupphandlingen – men efter de två inledande samrådsmötena är det många som är missnöjda.
– Det känns inte riktigt som något samråd, säger Siko:s ordförande Ulf Westerberg.
– På det här sättet kan alla göra sina röster hörda, tycker dock Waxholmsbolagets trafikchef Göran Malmsten.
Landstingets trafikförvaltning ska ta fram en förstudie inför den kommande upphandlingen av skärgårdstrafiken. För att samla in synpunkter bjöd man i förra veckan in till två samrådsmöten, i Vaxholm respektive Djurö. Missnöjet med det korta varslet samt tid och plats för de båda mötena, som gjorde det svårt för många öbor att delta, luftades i förra veckans tidning. Kritiken fick Jan-Olov Sundström (M), ordförande i landstingets sjötrafikberedning, att utlova fler samråd.
– Jag ser detta som en första omgång samråd som kommer att följas av fler, sa han till Skärgården.
Under samrådsmötet på Djurö gavs beskedet att ytterligare ett möte ska hållas, i skrivande stund är det dock oklart var och när. Man lovade också undersöka möjligheten att förlänga svarstiden för webbenkäten som för närvarande är satt till den 14 mars.
På Djurö var det många som var skeptiska till själva mötesformen. Efter en kort introduktion hänvisades mötesdeltagarna till fyra olika stationer där tjänstemän från Waxholmsbolaget och trafikförvaltningen fanns tillgängliga för att svara på frågor – men synpunkterna ville man helst ha framförda skriftligen, på någon av de datorer man ställt upp i lokalen. Någon gemensam debatt ville man inte ha.
– Ett samråd för mig är dialog mellan flera personer som diskuterar. Det här känns inte riktigt som något samråd, tyckte Ulf Westerberg från Möja, nybliven ordförande i skärgårdsbornas organisation Siko.
Skärgården har tagit del av ett flertal mejl från skärgårdsbor som uttrycker liknande missnöje med mötesformen, särskilt efter Waxholmsmötet.
– Låt folk komma till tals på de möten som återstår eller lägg ner, skriver en.
– De verkar inte vilja ha en diskussion, skriver en annan.
Waxholmsbolagets trafikchef Göran Malmsten försvarar dock tillvägagångssättet.
– På det här sättet kan vi få in alla synpunkter i en databas, det kan annars vara svårt att få med alla väsentligheter i ett större plenum. Dessutom kan det vara svårt för alla att göra sina röster hörda.
Den som vill kan även lämna sina synpunkter via ett formulär på landstingets hemsida.
Parallellt med att trafikförvaltningen på detta vis samlar in synpunkter från allmänheten och skärgårdens organisationer för man även dialoger med skärgårdskommunerna och det man kallar marknaden; rederier och andra möjliga utförare av de tjänster som ska upphandlas. Målsättningen är att förstudien, där dessa tre dialoger ingår, ska överlämnas till politikerna i landstingets trafiknämnd i maj.
– Förstudien är inte en del av upphandlingen utan steget dessförinnan, betonade trafikförvaltningens Christian Johansson som leder arbetet.
Fortfarande är det dock många som undrar vad som händer med det sjötrafikråd som trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) utlovade i höstas, bland andra Siko:s Ulf Westerberg.
– Och varför är det plötsligt så bråttom med att dra igång upphandlingsprocessen? Är det för att man vill få igenom det så pass långt att det inte går att avbryta efter valet, frågar han sig.
I måndags, efter denna tidnings pressläggning hölls ytterligare ett samrådsmöte i trafikförvaltningens lokaler i Stockholm.
Bakgrund/Upphandling av skärgårdstrafiken
• I september förra året, i allra sista stund, blåstes den
pågående upphandlingen av skärgårdstrafiken av.
• M och KD ville genomföra upphandlingen men C och FP liksom oppositionen ansåg att frågetecknen var för många.
• Den mångåriga upphandlingsprocessen hade dessförinnan kantats av hård kritik, politiska gräl och avhopp.
• Tvåsiffriga miljonbelopp har betalats ut till de konsulter som arbetat med upphandlingsunderlaget.