I tisdags började landstingets biljettförsök att gälla ombord på Waxholmsbolagets båtar.
Redan på de första morgonturerna märktes en markant ökning av antalet påstigande passagerare.
Det var gott om folk på Waxholmsbåten M/S Värmdö imorse.
– Igår, alltså innan biljettförsöket började gälla, var det ett 80-tal passagerare på de två pendlingslinjerna som satts in nu när vintertidtabellen gäller. Idag är det 125 passagerare så visst är det en ökning, säger Jesper Lundgren, besättningsman på M/S Värmdö.
Han tycker att biljettförsöket är bra även om han tror att den största ökningen bland antalet resenärer framför allt kommer att vara bland båtpendlarna.
– Men förhoppningsvis hittar några fler ut till skärgården också, säger han och fortsätter:
– Jag hoppas även att ett ökat antal passagerare kan leda till fler turer på vintertidtabellen. Som det är nu har jag ett glapp på nästan nio timmar innan jag ska jobba igen. Det är tid jag hellre skulle jobba än att vara ledig på.
För nackabon Hans är det ovanligt att ta båten till jobbet om morgnarna.
– Det är synd eftersom jag bor 50 meter från bryggan där jag kliver på. Men jag har tyckt att det varit för dyrt att ha både båtkort och SL-kort. Nu kommer jag däremot att utnyttja sjövägen mycket mer, säger han.
Flera andra resenärer tidningen pratat med instämmer i att de nu kommer åka Waxholmsbåt oftare.
– Det är också bra med de nya båtpendlingslinjerna. Tidigare gick inte de här turerna då vintertidtabellen gällde. Förra året var det ju ett privat initiativ som körde den här turen och då var båtarna så små. Nu är det ju gott om plats, säger båtpendlaren Sanna, som tagit båten till jobbet i över 15 år.
Med på morgonturen var även skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C).
– Det här förslaget innebär att vi bättre kan utnyttja Waxholmsbolagets kapacitet under lågsäsong då många båtar går tomma, säger han.
Han hoppas att försöket ska gagna många företagare i skärgården. Men om det kan innebära fler turer under lågsäsong kan han inte ge något löfte om. Biljettförsöket gäller fram till den 29 april i år och börjar sedan gälla igen mellan den 3 september och den 9 december. Därefter ska försöket utvärderas.
– Vi får se om det ska förlängas eller om det kan permanenteras direkt, säger Hemming.
Enligt uppgift beräknas kostnaden för biljettförsöket att kosta skattebetalarna 7 miljoner kronor.