Många är positiva till förslaget om licensjakt på säl, endast tre av närmare fyrtio remissinstanser säger nej.
I dag är endast skyddsjakt tillåten på säl, men Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett om även licensjakt kan införas. I juni kom verkets besked: ja, det kan det. Nu har Naturvårdsverkets utredning varit ute på remiss och av de närmare fyrtio remissinstanser som yttrat sig är det endast tre som säger nej, rapporterar SVT:s Östnytt.
Svenska Jägareförbundet är i sitt yttrande mycket positivt till förslaget, även om man har en del synpunkter på hur jakten bör utformas. Bland annat ifrågasätter man behovet av de många sälskyddsområdena, där jakt inte är tillåten, liksom förbudet mot att jaga säl i de så kallade inventeringsområdena. Kraven på prover från fällda sälar, som enligt nuvarande regelverk måste skickas in till Naturhistoriska riksmuseet – allt från olika inälvor och könsdelar till späck- och hudremsor – bör anpassas till vad som gäller i våra grannländer, särskilt Finland, där kraven inte är lika omfattande. Dess-utom vill förbundet se en veten-skaplig översyn av de nuvarande inventeringsmetoderna, allt för att få mer tillförlitliga uppgifter om hur många individer det finns i Östersjön. Man brukar tala om 35 000 – 40 000 gråsälar men stammen växer alltjämt med sju procent om året.
En av de organisationer som motsätter sig licensjakt är Naturskyddsföreningen. För att minska konflikterna mellan sälarna och yrkesfisket förordar man utveckling av sälsäkra redskap i kombination med skyddsjakt. ”Mycket forskning talar för att det ofta är ett fåtal specialiserade individer som orsakar skadorna på redskapen. Att minska ner beståndet generellt är därför inte ändamålsenligt.” Dessutom anser Naturskydds-öreningen, i motsats till
Jägareförbundet, att sälen knappast går att nyttja som resurs. Jakten är svår, har lågt socioekonomiskt värde och djuren är fullproppade med miljögifter.
Naturskyddsföreningen är också mycket kritiskt till förslaget att utbilda jägare och stimulera till säljakt. ”Det torde inte vara Sveriges naturvårdande myndighets ansvar att lägga skattepengar på att skapa ett behov av att skjuta skyddsvärda arter.” Jägareförbundet däremot, säger sig ha goda erfarenheter av dylika satsningar. Licensjakt på säl vore ett sätt att markera att ”sälen är en värdefull resurs och inte ett ’skadedjur’.”