
En tydlig design med funktioner och naturliga växter som får ta mycket plats. Men framförallt att låta bli att försöka tukta och kontrollera så mycket. Det är filosofin bakom Skapa trädgård – Anna Modigs och Madelene Nygrens verksamhet på Ingarö.
– Man kan aldrig anlägga så snyggt som naturen själv gör. Det är det vi försöker återskapa.
Trädgården bakom det gula torpet står i full blom och på ett bord ligger stora fång snittblommor i vitt, lila och gult, redo att buntas ihop i vackra buketter och ställas ut i blomsterkiosken vid vägkanten där förbipasserande kan swisha en slant och plocka med sig. På grusgången som leder ned mot sjön ligger hunden Stina med en frisbee i munnen och en bedjande blick om att komma och leka istället för att ägna sig åt blombestyren.
Men för matte Anna Modig och Madelene Nygren är det arbete som gäller en stund till. Tillsammans driver de Skapa trädgård, som både anordnar workshops i allt från trädbeskärning till köksträdgårdsodling, såväl som designar och anlägger trädgårdar åt kunder runt om på Ingarö och Värmdö.
Anna Modig och hennes familj flyttade in på Smedjetorpet, som tillhört Säby säteri och är ett av Ingarös äldsta hus, så sent som i fjol. Ändå har mycket redan hunnit hända på den stora tomten.
– Här var en hög häck innan, men där har vi öppnat upp och skapat siktlinjer så att man ser ner mot vattnet. Och här var det bara gräsmatta förra sommaren, säger hon och gestikulerar ner mot slänten som nu står full i rölleka – en stryktålig blomma som blivit en favorit.
– Det är en fantastisk växt som klarar torka och rådjuren låter bli den.
Just att odla i samklang med naturen, och använda växter som trivs i vårt klimat är en central del av Annas och Madelenes trädgårdsfilosofi.
– Bor man i skärgården råder det alltid vattenbrist, det är väldigt mycket rådjur och det blåser en hel del. Då får man tänka till, och och göra rätt växtval. Att alltid välja rätt växt till rätt plats är en förutsättning för att den ska trivas, säger Anna.
Att förmedla det till kunderna är inte alltid lätt, men oftast möts Anna och Madelene av förståelse.
– Ofta har de kämpat på själva i många år med rådjur och torka innan vi kommer in i bilden, och förstått att det inte går. Så det är inte så många som protesterar. Sedan ser de resultatet – att trädgården faktiskt får vara ifred och blir frodig. Det är inte hållbart att vi behöver vattna våra trädgårdsväxter regelbundet. Nyplanterade växter behöver vatten första säsongen, därefter ska de kunna klara sig på egen hand om det inte råder extrem torka. Att man försöker samla regnvatten är väldigt bra för vi behöver alla spara på vårt vatten oavsett om man har egen brunn eller kommunalt vatten, säger Madelene.
I takt med klimatförändringarna kommer det bli allt viktigare att tänka torktåligt framöver, och genom att låta döda växtdelar ligga kvar som förmultnar och jordförbättrar på plats så får jorden en bra struktur som lättare håller fukt. Då skapas ett naturligt kretslopp i trädgården som liknar naturens.
– Det är egentligen helt onaturligt att hålla på och tillföra gödsel, när det finns växter som kvävefixerar och ger näring åt varandra, säger Anna.
Att just försöka efterhärma naturen istället för att tukta den, och att låta bli att gräva och städa för mycket är nyckeln, menar de.
– I en skog dör ju inte växter av torka i första taget. Men vi skövlar våra trädgårdar och tar bort alla träd, tillför ny jord och nya växter och så blir det för exponerat och får alldeles för mycket sol. I naturen är det ingen som slår en äng, men den blir ändå fin. Ingen är inne och petar och gnetar och gräver och tillför näring. Människan är egentligen den största boven, det är något med att vi vill ha kontroll, säger Madelene.
– Vi är rätt krassa. Istället för att ta bort vissna växtdelar kan de stå kvar under vintern och när sen våren kommer kan man trimma ner allt och låta det ligga kvar i växtbäddarna. Det skräpiga döljs sen av de perenna växterna som kommer år efter år. Det ger en bra balans, precis så som det funkar i naturen, lägger Anna till.
– Man kan aldrig anlägga så snyggt som naturen. Vi försöker återskapa det, säger Madelene.
Hur tänker ni kring själva designen av trädgården? Vad är vackert för er?
– Det ska vara en ganska strikt design, men växterna får ta mycket plats. De får gärna vara yviga och naturliga men inom ganska strikta former, säger Madelene.
– En sorts ordnad stökighet, fyller Anna i.
– Designen måste också passa huset och det måste finnas en mening med gångar och sittplatser. Det är ingen vits med en gång som leder någonstans dit man aldrig går, säger Madelene.
Filosofin speglas tydligt i trädgården på Smedjetorpet. Överallt har små rum vuxit fram: där är en lummig skogsträdgård invid ån där man kan slappa i en hängmatta, en yvig blomsteräng inramad av ett glest och spensligt trästaket, en köksträdgård med prunkande grödor och väldoftande örter och ett växthus där vindruvsklasar dignar från taket. Genom allt löper grusgången i ett naturligt stråk ner mot vattnet.
Även en liten cafévagn med utemöbler har ställts upp på en yta. Under våren har Anna och Madelene öppnat upp trädgården för besökare ett par gånger och tanken är att fortsätta med det framöver, men i vilken utsträckning återstår att se.
– Vi provar oss fram lite där. Det finns inte så mycket aktiviteter på Ingarö, inte ens ett fik, så folk är glada att det händer något. Det blir lite sporadiskt, men någon gång i månaden kanske!
Och nästa gång blir redan den 21 augusti – då kan den som är nyfiken passa på att kika in.