
En uppdaterad version om Märsgarns marina historia har just kommit ut i handeln.
Denna gång finns även historia från flera öar i Hårsfjärden med i den nästan tre hundra sidor faktaspäckade boken.
Stefan Nilssons bok ”Märsgarnsboken” är ett historiskt dokument om öarna i Norra delen av Hårsfjärden, som tillsammans utgjorde Sveriges största operationsbas för flottan under 1900-talet. Den första boken utkom redan 2007.
– Den upplagan sålde slut på ett par år. Men förra året fick jag kontakt med flera som ville köpa boken och då bestämde jag mig för att göra en uppdatering, säger författaren Stefan Nilsson.
Resultatet blev en mer än dubbelt så tjock bok med mycket fakta och bilder från de olika öarna som marinen har haft verksamheter på.
– Det är en mycket större bredd nu när hela området i Hårsfjärden är i fokus, säger Stefan Nilsson.
Han har själv ett förflutet inom flottan och har grävt djupt i de militära arkiven. Bland annat finns ett helt kapitel om jagarolyckan som inträffade på Märsgarn den 17 september 1941.
– Ofta när olyckan beskrivs i andra böcker beskrivs bara det som redan återgivits i andra böcker och medier. Jag har grävt så långt man kan komma i fältkrigsrättens handlingar och bildmaterial om olyckan för att skapa en bakgrund och sammanställning av vad som hände efter olyckan, säger Stefan Nilsson.
Han tror att boken även kan tilltala de som inte har ett gediget intresse för militären.
– Många seglar över Mysingen ser Älvsnabben, som är ett monument för avseglingen vid det 30-åriga kriget, och en rad andra militära lämningar. Jag tror många kan vara nyfikna på historien om dem, säger Stefan Nilsson.
Märsgarnsboken, Författare: Stefan Nilsson, Förlag: Sjösäkerhet AB
Antal sidor: 276, Utgivningsår: 2017, Pris: 350 kronor, Finns att köpa genom: info@seasafety.se