
Kontrasten mot Nobelfirandet i Blå hallen kunde knappast ha varit större när nätverket Bevara Blasieholmen, i regn och blåst, samlades för att manifestera mot planerna på ett nytt Nobelcenter.
Uppskattningsvis 150–200 personer trotsade såväl vädret som stillastående tunnelbanor när de förra onsdagen samlades vid tullhuset på Blasieholmen i Stockholm. Ungefär samtidigt som kungligheter, Nobelpristagare och galaklädda gäster gjorde sin entré i Blå hallen, för att medverka i ”festernas fest”, äntrade Caroline Silfverstolpe tullhusets trappa:
– Vi vill flytta Nobelbygget till en bättre plats. Vi kan få till ett Nobelhus, men utan att fullständigt söndertrasa den månghundraåriga kulturmiljön som finns här på Blasieholmen.
Sedan 1600-talet har det byggts och reparerats båtar här. I dag används kajen av Waxholmsbolaget och andra skärgårdsrederier, som bland annat servar sina fartyg här. Fram tills helt nyligen låg en marinverkstad i ett av de gamla hamnskjul som nu, i likhet med tullhuset från 1876, hotas av rivning.
Byggnadsvårdsföreningens ordförande Vicki Wenander påminde om att självaste Vasa faktiskt byggdes på Blasieholmen och att det under marken finns många fornlämningar kvar. Dessutom innebär ett bygge av den omfattning som planeras att grundvattennivån måste sänkas. Det kan i sin tur påverka många äldre hus i området, som står på trägrunder.
Skärgårdens trafikantförening var också på plats och uttryckte sitt stöd för protesterna, liksom Björn Tarras-Wahlberg. Den tidigare SAF-höjdaren och före detta vd:n för Skattebetalarnas förening jämförde Nobelstiftelsens Lars Heikensten med ett litet barn som inte vill ha nån bil alls – om han inte kan få en Lamborghini.
– Men det är inte Blasieholmen som ger prestige åt Nobelpriset. Upp till kamp mot kulturförstörelsen, vi säger nej, skanderade han.
Från politiskt håll fanns Folkpartiets Björn Ljung på plats. Han beskrev sitt parti som ”ytterligt tveksamt” till planerna.
– Om det ska byggas här kommer vi inte att acceptera ett så omfattande bygge, och inte rivning av tullhuset.
Allianskollegorna i Moderaterna är för bygget, liksom Socialdemokraterna. Men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är mer tveksamma och ”vill vänta och se”.
– Det är viktigt att invänta vad som kommer upp på samrådet innan vi tar ett beslut, säger MP:s Elin Olsson till Dagens Nyheter.
Det utlovade samrådet ska enligt planerna inledas i februari. Beslut om bygglov har alltså inte fattats men Stockholms stad och Nobelstiftelsen har tecknat en avsiktsförklaring om att verka för ett Nobelcenter på platsen. En internationell arkitekttävling har hållits och ett förslag från David Chipperfields architects har utsetts till vinnare.
Den senaste tidens växande protester mot det omfångsrika bygget har dock fått motståndarna att vädra morgonluft. Vad som tidigare såg ut som en ganska förutsägbar process tycks nu allt osäkrare.
– Skriv insändare, framför era åsikter till beslutsfattare, till Nobelstiftelsen och finansiärerna, uppmanade Caroline Silfverstolpe.