Märk-DNA lyfts ofta fram som ett exempel på att hålla tjuvarna borta.
Men något fullgott skydd är det inte.
– Tjuvarna blir inte direkt mindre lockade att stjäla, säger Rino Carlsson, gruppchef på Sjöpolisen.
Båtstölder är en vanlig företeelse så här års. Förra året anmäldes 713 båt- eller båtdelsstölder i Stockholm skärgårdskommuner under 2015. Värst drabbad är Norrtälje kommun som enligt statistik från Brottsförebyggande rådet hade 291 stölder.
Nyligen berättade tidningen om Näsbyvikens båtklubb som lyckats minimera antalet stölder på båtklubben med hjälp av märk-DNA.
– Vi är glada och stolta över de positiva effekter vi har sett. Sedan känns det förstås mycket tryggare på klubben än tidigare, sade Roger Alm, ordförande i Näsbyvikens båtklubb.
Rino Carlsson tycker att man ska vara försiktig med att kalla märk-DNA för ett stöldskydd.
– Det är naturligtvis bra att folk använder det på sina båtar. Men båtarna blir inte mindre stöldbegärliga för det, säger han och fortsätter:
– Poängen med märk-DNA är att vi inom polisen lättare kan spåra båten eller båtmotorn till sin rätta ägare om det är stulet och vi hittar det stulna godset.
Märk-DNA är en speciell vätska som man kan smeta på sina värdesaker. I vätskan finns ett särskilt id som är unikt och det kopplas sedan ihop med ägaren. Vätskan är genomskinlig och syns bara i UV-ljus. Den är också mycket tålig och därför svår att gnugga bort.
– Ofta följer det med dekaler där det står att man har id-märkt och det kan väl i sig kanske vara lite avskräckande. Men man ska vara medveten om att det inte ger ett fullgott skydd, säger Rino Carlsson.
Han framhåller att det egentligen inte finns något fullgott skydd mot stöld över huvud taget.
Men en sak lyfter han särskilt fram i brottsförebyggande syfte.
– Vi har sett att båtklubbar och sällskap generellt blir mindre utsatta för stölder än enskilda båtägare. Därför rekommenderar vi att också starta en båtsamverkan där man tillsammans hjälps åt att hålla koll, säger Rino Carlsson.
Fakta/Så många båtrelaterade brott anmäldes 2015
Haninge kommun: 151, Norrtälje kommun: 291, Nynäshamn kommun: 106, Vaxholm kommun: 49, Värmdö kommun: 220, Österåker kommun: 165