Värmdö kommuns förslag att inrätta ett marint reservat i Horsstenområdet uppskattas inte av alla.
Flera mark- och fiskevattenägare ser stora risker med att bland annat fiskerättigheterna ska inskränkas om området blir ett reservat.
– Ett reservat gagnar ingen, säger Anders Näslund, delägare i Grönskärs skärgård.
I januari beslutade kommunstyrelsens planutskott i Värmdö kommun att gå vidare med sina planer att inrätta ett marint naturreservat i området Horssten, Grönskär och Mälkobbarna.
Beslutet välkomnas av många eftersom ett reservat borgar för att den omdebatterade Horsstensleden inte blir av. Samtidigt har kritik mot kommunen reservatsplaner börjat växa fram.
– Jag menar att använda ett reservat som slagträ för att stoppa Horsstensleden är fel väg att gå, säger Anders Näslund.
Han befarar att ett marint reservat i praktiken kommer att innebära inskränkningar på hans fiskerättigheter.
– Ett reservat kan innebära att vi inte får nyttja våra jakt- och fiskerättigheter i området. Ett marint reservat i Horssten gagnar ingen delägare, anser jag.
Fredrik Sneibjerg (L), ordförande i kommunstyrelsens planutskott, har tidigare sagt till tidningen att reservatsföreskrifterna ska arbetas fram gemensamt med mark- och fiskevattenägarna i området. Men Anders Näslund ger inte mycket för det löftet.
– Reservatsföreskrifter kan ändras med tiden. Vad som står i föreskrifterna idag kan ha skrivits om av politikerna helt och hållet inom några år.
Enligt honom är inte ett reservat heller en garanti för att Horsstensleden faktiskt stoppas.
– Om leden utropas till ett riksintresse kan det mycket väl bli som så att vi både står med en farled och ett marint reservat, säger Anders Näslund.
I förra veckan hölls årsmöte för markägare i Horssten och Grönskär. Representanter från Värmdö kommun var inbjudna.
– Inget beslutades på mötet. Jag kände att jag måste ha mer kött på benen, säger Anders Näslund.
Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att en förutsättning för att ett marint reservat kan bli av är att kommunen får med sig mark- och fiskevattenägarna.
– Syftet är inte att reglera fisket och jakt utan gällande lagstiftning är tänkt att gälla precis som vanligt. Garanten för fiskevattenrättigheterna är att föreskrifter och gränser för reservatet ska tas fram i dialog med sakägarna. Därmed kan vi varken ta fram eller ändra några föreskrifter utan att stämma av med dem, säger hon.