
Ekobyar med mejeri och gårdsförsäljning av lokalproducerad mat är tanken. Företaget Drömgårdens planer för Arbottna på Muskö är storslagna, men många på orten är besvikna över projektet som man befarar slutar med ett strandnära lyxboende.
Drömgårdens vision över Arbottna är att skapa en marknadsplats med jordbruk, mejeri och musteri tillsammans med mindre bysamhällen. Sedan december har kommunens detaljplaneprogram för området varit ute på samråd och kritiken mot projektet har haglat in från privatpersoner, föreningar och myndigheter. Många som tidigare varit positiva till planerna uttrycker nu oro över att planprogrammet inte säkrar platsens viktiga naturvärden. Farhågan är att allt i slutändan blir ett exklusivt bostadsområde.
– Alla upplever nog att tyngdpunkten har förändrats mot bostadsexploatering. I vår gemensamma samhällsplanering borde vi inte riskera Arbottna för en vision som vi inte vet livslängden på, säger Linnea Falk, granne till Drömgården som tillsammans med flera andra fastighetsägare skickat in sina synpunkter till kommunen.
Den inkomna kritiken rör många delar av projektet. Bland annat länsstyrelsen påpekar att programmet bryter mot den rådande översiktsplanen som pekar ut delar av Arbottna som ett riksintresse för naturvård och som säger att ingen exploatering får utföras som påverkar värdena negativt.
En fråga som både länsstyrelsen och boende tar upp handlar om vattenförsörjningen. Många påpekar att vattnet inte räcker till alla bostäder och att det är stor risk för saltvatteninträngning i nya brunnar. Det finns också oklarheter kring hur bebyggelsen ska se ut. I planprogrammet anges tomtstorlekar på 1 500 och 2 500 kvadratmeter, något som vissa menar går emot tanken på tätbebyggda ekobyar.
I sydöstra delen av fastigheten ligger ett natura 2000-område som är en viktig livsmiljö för hotade arter. Naturskyddsföreningen påpekar att det krävs en granskning av Högsta domstolen för att kunna exploatera mark som angränsar till området.
– En detaljplan kan överklagas utifrån närhet till Natura 2000, men det blir en senare fråga. Det finns flera exempel på detaljplaner som har upphävts, säger Kerstin Ainouz, plan- och bygglagsspecialist på länsstyrelsen.
Många tycker också att en miljökonsekvensbeskrivning borde ha gjorts innan samrådet. För att garantera att naturområdena bevaras har både Linnea Falk och Naturskyddsföreningen i Haninge föreslagit att delar av marken görs om till naturreservat. Något de menar att tjänstemännen själva ställer sig positiva till.
– De sken upp och tyckte det var en jättebra idé när jag framförde det, säger Linnea Falk.
Fakta/Detaljplaneprogram Arbottna
Ett detaljplaneprogram upprättas när större områden ska detaljplaneras. Programmet kan innehålla en eller flera detaljplaner. Programmet är en vägledning för detaljplanearbetet, men är inte bindande och kan justeras. Frågor kring VA, miljökonsekvensbeskrivning, bostäder med mera, behandlas under detaljplanearbetet.
Källa: Johanna Andersson, planarkitekt, Haninge kommun
[…] ARTIKEL OM ARBOTTNA […]