
Ett svenskt rederi satsar på att bygga ett lastfartyg som ska segla över Atlanten. Projektet är ett i raden som vill använda vind istället för diesel för att driva framtidens fartyg.
Wallenius Marines planerade segelfartyg Oceanbird är totalt 105 meter högt och 200 meter långt och ska drivas framåt av fem 80 meter höga vingsegel.
Tanken är att ro-ro fartyget (roll-on roll-off) ska kunna frakta bilar och andra fordon över Atlanten i tio knop och med 90 procent lägre utsläpp än dagens fartyg.
Projektet är ett samarbete mellan Wallenius Marine, SSPA och KTH som stöttas av bland annat Trafikverket med 32 miljoner kronor.
Förra veckan presenterades en tredje version av projektet.
– Detta innebär ett paradigmskifte inom sjöfarten, säger Jakob Kuttenkeuler, professor, Centre of Naval architecture, KTH.
– Det är världens första realiserbara emissionsfria fartygskoncept i modern tid.
Den internationella sjöfarten står i dag för över två procent av världens koldioxidutsläpp, lika mycket som hela den tyska ekonomin och betydligt mer än flygets globala utsläpp.
Dessutom släpper fartygen ut stora mängder kväve- och svaveloxider samt olja och kemikalier.
Trycket på branschen att ta fram nya, mer hållbara fartyg har varit stort.
Oceanbird blir en helt ny konstruktion där bara en del av den nya tekniken syns ovanför ytan. Carl-Johan Söder, sjöfartsingenjör på Wallenius Marine, berättade på presskonferensen att för att parera de krafter som uppstår med segeltornen får fartyget en helt ny typ av skrov med bland annat rörliga fenor, som ska stabilisera fartyget när vinden tycker på från sidan.
Styrsystemet under däck kommer att trimma riggarna automatiskt och kunna sänka dem till en fjärdedel av höjden vid hård vind. Det kommer också att kompensera lutningen som uppstår när vinden tar tag i vingarna genom att tömma och fylla barlasttankar.
Oceanbird har också inneburit nytänkande när det gäller aerodynamik, färdväg och hur skrov och segel ska byggas och styras för att fungera tillsammans som en enda enhet.
Men den mest kritiska faktorn att övervinna är kanske branschen själv. Shipping är en bransch som anses trögrörlig och extremt inriktad på effektiva transporter och stora intäkter.
Hittills har bränslet varit så billigt att det lönat sig för företag att köra fartygen snabbare trots den höga bränsleförbrukningen.
Oceanbird kommer att ha en lägre medelhastighet och behöva tolv i stället för åtta dagar för att ta sig över Atlanten.
Här gäller det att övertyga transportköparna att hållbarhet är viktigare än hastighet.
– Om du hade frågat mig för fem år sedan hade jag sagt att förändringen förhoppningsvis kommer att ske. I dag är jag säker på att den sker, sa Per Tunell, Wallenius Marines projektledare, på presskonferensen.
– Enbart de senaste åren har branschen fått ett ökat fokus på hållbarhet.
Nu fortsätter Wallenius Marine, SSPA och KTH att göra tester med de två sju meter långa modeller som finns av Oceanbird. Förhoppningen är att kunna sjösätta ett färdigt fartyg 2024.
Andra projekt
Sedan vindkraften ersattes av ångmaskiner och förbränningsmotorer inom sjöfarten har seglen gjort comeback vid flera tillfällen.
Under 1970-talets oljekris med stigande bränslepriser seglade ett par stora japanska lastfartyg med fasta segel. Rotorsegel används på tyska lastfartyg sedan tio år och finska Norsepower har på senare år utrustat åländska fartyg och Viking Lines färjor med rotorsegelsystem.
Nu är en rad projekt på gång för att ta sjöfarten in i framtiden. Här är några exempel.
Neoline
Franska Neoline har en nygammal lösning på utsläppsproblematiken i fartygsbranschen. Tillsammans med företagen Neopolia och Renault tillverkar man nämligen fraktfartyg med segel. Med vindkraft som hjälp är målet att minska utsläppen med 90 procent jämfört med ett vanligt fraktfartyg som drivs av fossilt drivmedel. Jungfruresan kommer att äga rum 2021 när två 136 meter långa fartyg trafikerar sträckan mellan Frankrike och USA.
Källa: Neoline
Världens första självkörande färja
Sedan 1993 har finska Finferries trotjänare Falco frekventerat finskt vatten. I december 2018 blev den världens första självkörande bilfärja. Med hjälp av avancerade sensorer målar färjans artificella intelligens upp den närliggande miljön i realtid och kan på ett säkert sätt navigera på vattnet. På jungfrufärden tog Falco de 80 inbjudna gästerna från Pargas till Nagu helt utan mänsklig inblandning.
Källa: Finferries
NYK Super Eco Ship 2050
Bränsleceller som matas med vätgas, 9 000 kvadratmeter med solceller och en effektiv propeller som imiterar delfiners rörelsemönster. Det ska ta bort koldioxidutsläppen helt och hållet i japanska NYK:s konceptfartyg "Eco Ship 2050". Skrovet kommer vara gjort av lättviktsmaterial, som gör fartyget extra energisnålt. Dessutom minskar bubblor från ett luftsmörjningssystem friktionen mellan vattnet och undersidan av fartyget, vilket gör det ännu mer lättdrivet.
Källa: NYK