
En jättekabel åker sakta ut från laddstationen på land. Nu gäller det att kabeln klickar i mottagaren på färjan, då har dagens test lyckats. Det fungerar felfritt denna soliga, vindstilla dag. Nu hoppas man få testa anslutningen i alla väder.
Den gigantiska laddstationen som har stått på Ljusterö i ett par veckor invigdes i fredags av Färjerederiet och tillverkaren, ABB.
– Det är en automatisk laddstation som ska förse batterierna ombord med ström, som en vanlig elkontakt fast större, säger Erik Froste, rederichef på Färjerederiet.
Men eftersom vägfärjorna ännu inte har några batterier att ladda går dagens test ut på att själva kabelns kontakt ska träffa mottagaren på färjan.
Laddstationen kommer att stå på Ljusterö i sex månader för att testa att kontaktmomentet fungerar vid minst 95 procent av alla tilläggningar under perioden.
– Vi testar under en längre tid för att se hur det fungerar i exempelvis hög-respektive lågvatten, vid hård vind och förhoppningsvis får vi testa under snö- och isförhållanden också. Vi kommer säkert att stöta på problem men det är därför vi har en testperiod, säger Froste.
Men i dag, vid invigningen ansluter jättekabeln perfekt till mottagaren ombord på Jupiter.
Just nu finns det endast en vägfärja som går på el, på västkusten, men snart syns de även på ostkusten.
– Vi kommer att lägga en beställning på fyra elfärjor snart och om två, tre år är de första här. De kommer till Vaxholm och Ljusterö. Vi kommer även att bygga om befintliga färjor till elfärjor, säger Froste.
Det finns en risk att tidtabellerna påverkas då laddningen förväntas ta cirka fem minuter. För att trafiken inte ska stå still vid exempelvis strömavbrott kommer färjorna i framtiden också att vara utrustade med dieselmotorer.
Trafikverkets färjerederi står årligen för cirka 40 000 ton koldioxidutsläpp och år 2045 ska utsläppen vara nere på noll i enlighet med Sveriges nya klimatmål. Därför är det nödvändigt att testa tekniken för att kunna få igång eldriften så snart elfärjorna anländer om några år.
Att ta fram en laddstation för vägfärjor är en utmaning för tillverkaren ABB.
– Det är en tuffare miljö med vatten och salt, framförallt på västkusten.
Är ni nöjda med den här prototypen?
– Ja, jag är nöjd men jag skulle bli förvånad om den fungerar felfritt redan nu från början. Dessutom vill vi göra den mindre och med en snyggare design i framtiden, säger Jörgen Karlsson, marinansvarig på ABB.