Teorin om att den mellanskarven har förts in till Europa från Kina är felaktig, det hävdar två finska forskare i en ny studie.
Frågan om mellanskarvens (Phalacrocorax carbo sinensis) ursprung har debatterats åtskilligt senaste decennierna. 2008 publicerade biologen Christer Olburs en essä som hävdade att den kontroversiella fågeln introducerats till de engelska och franska hoven av holländare i slutet av 1500-talet. Han hänvisade bland annat till litterära källor som beskriver hur skarv tagits till Europa. Han får nu mothugg från två finska forskare.
– Ingen har kunnat spåra upp någon originalkälla till påståendet. Vi har bara funnit belägg för ett enda försök att föra mellanskarv till Europa, det var av en britt på 1800-talet. Jag har mycket svårt att tro att de skulle ha lyckats med det, en segelfärd från Kina till Holland skulle ha tagit många månader, säger Henry Pihlström, en av forskarna bakom rapporten.
Namnet ”sinensis” betyder från Kina, men Pihlström menar att den som först gav mellanskarven sitt namn gjorde ett misstag eftersom han utgick ifrån en död skarv insamlad från Kina och inte förstod att underarten redan fanns i Europa.
– Jag tror att han personligen inte var bekant med underarten. Den häckade såvitt vi vet inte i Storbritannien vid den tidpunkten.
Det främsta argumentet mot teorin om en introduktion från Kina, säger Henry Pihlström handlar om genetisk variation.
– Om skarvarna har hämtats från Kina kan det rimligtvis bara handla om ett mycket litet antal fåglar. Det skulle i praktiken betyda att populationen i Europa borde vara kraftigt inavlad. Det finns inga tecken på det. Det är inte i teorin omöjligt att en fågel som förekommer i Europa ursprungligen importerats från något annat ställe som, till exempel Kina, men säger man det måste man kunna bevisa det också. Det har Christer Olburs definitivt inte gjort för mellanskarvens del, säger Henry Pihlström.
Christer Olburs säger att uppgifterna inte är nya för honom och vill inte bemöta uppgifterna annat än att han säger sig ha besvarat frågorna i olika artiklar redan.
– Jag står fast vid min uppfattning att mellanskarven är en invasiv främmande art och numera till och med av unionsbetydelse, säger Christer Olburs.
Fakta/Storskarv (Phalacrocorax carbo)
- Två underarter av storskarv förekommer i Sverige: mellanskarv (Ph. carbo sinensis) och atlantskarv (Ph. carbo carbo)
- Att klassa mellanskarv som inhemsk eller en främmande invasiv art kan ha betydelse för vilka åtgärder som används för att bekämpa dess skadeverkningar.
- Artikeln ”Inte från Mittens rike: mellanskarvens europeiska historia är skriven av Henry Pihlström, forskare vid Helsingfors universitet samt Niclas Fritzén, doktorand vid Åbo universitet., Artikeln är publicerad i tidskriften OA-natur (www.oa.fi/oanatur)