Vattenfall har startat ett unikt pilotprojekt på Arholma som ska försörja ön med lokalproducerad, förnybar el. Tack vare det nya mikronätet blir öborna självförsörjande av el under upp till ett par timmars tid vid eventuella elavbrott. Installationsarbeten påbörjas i höst och mikronätet beräknas vara i drift till årsskiftet.
Det nya, småskaliga elnätet ska med hjälp av två separata batterilager och solpaneler förstärka elförsörjningen för Arholmaborna och göra dem mindre beroende av fastlandsel. Om ett elavbrott inträffar på fastlandet övergår elnätet automatiskt i så kallad ö-drift, och man blir på så sätt självförsörjande i upp till ett par timmar. Ett kontrollsystem sköter styrningen och balansen mellan lokal elproduktion, energilagring och el-konsumtion.
Att man har valt just Arholma i pilotprojektet beror på att man ansåg att ön hade goda förutsättningar att integrera ett mikronät och att det fanns ett stort engagemang bland öborna.
– Vi tittade på flera öar i skärgården men Arholma hade mest lämplig storlek för det här projektet. Det är en bra blandning mellan fritidshus och åretruntboende och det finns ett lokalt engagemang och intresse från de boende. Här finns en blandning av olika verksamheter, bondgårdar med djurhållning till exempel, och de är ju väldigt intresserade av att få en ännu stabilare elförsörjning, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall Eldistribution.
Projektet är ett led i Vattenfall Eldistribution och Vattenfall Network Solutions strävan i att utveckla miljövänliga och hållbara energisystem och mot målet att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation.
– Mikronät kommer vara en viktig komponent i energisystemet och vi är stolta över att vara med i samarbetet för att ta fram och utvärdera framtidens mikronätslösningar. Mikronätsinstallationen på Arholma är det största pilotprojekt vi medverkat i, där vi bygger, äger och driftar det smarta mikronätet som innehåller batterilager och solpaneler, säger Erik Berntsen, projektledare Vattenfall Net-work Solutions, i ett pressmeddelande.
Under hösten ska batterilager och solpaneler installeras på Arholma och man räknar med att det nya mikronätet ska vara igång till årsskiftet. Projektet kommer att pågå under maximalt en femårsperiod.
– Därefter ska vi utvärdera resultaten. I förlängningen kan vi få svar på vilken teknik som kan vara lämplig att använda vid olika utmaningar för elnätet, säger Mikael Björnér.
Förutom projektet med den nya mikronätet arbetar Vattenfall även med en långsiktig förbättring av elnätet på ön överlag. I vår ska man börja byta ut den gamla sjökabeln mellan fastlandet och Arholma, gräva ner elledningar och byta ut gamla elnätsstationer mot nya. Detta beräknas vara klart till i början av 2022.