
Förra veckan stod det klart att trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting säger upp avtalet med Skärgårdsbolaget 1. En åtgärd som kommer att kosta flera miljoner kronor.
I tisdags förra veckan meddelade trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting att man bryter sitt avtal med rederiet Skärgårdsbolaget 1 AB som kör trafiken i mellanskärgården. Anledningen angavs vara att bolaget har ett stort ekonomiskt underskott. Enligt vd Henrik Cars så var situationen akut när minoritetsägarna i bolaget inte velat tillföra mer kapital. Från och med torsdag förra veckan är det istället Rederi Faludden AB som kör trafiken, ett helägt dotterbolag till Gotlandsbolaget.
– Anledningen att den här processen gick fort var primärt för att det var absolut nödvändigt att säkra
[caption id="attachment_11426" align="alignright" width="163"]
trafiken under sommaren. Det fanns inte utrymme att göra på många andra sätt, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen.
Under en extra bolagsstämma i februari framgick att Skärgårdsbolaget gick med förlust, men Gotlandsbolaget valde då att inte sätta bolaget i likvidation. I tisdags kom nya besked. Nu förklarade man att företaget skulle likvideras och erbjöd sig driva trafiken vidare i ett nytt bolag till en högre kostnad.
– Det kom inte som en blixt från klar himmel att det här skulle hända även om vi inte vetat exakt hur Gotlandsbolaget skulle agera, säger Suss Forssman Thullberg.
Landstingets avtal med Faludden sträcker sig fram till 15 oktober med en möjlig förlängning till december 2018. Det nya avtalet kommer att innebära en ökad kostnad för trafiken på åtta miljoner kronor.
– Vi har fört diskussioner om priset men självklart så är vårt primära syfte att det finns fungerande trafik.
Enligt avtalet har ni en bankgaranti som säkrar trafiken i sex månader. Varför använder ni inte den?
– Någon måste köra trafiken också, en bankgaranti kör inga båtar.
Vad är den då till för?
– Frågan om en utlösande av bankgarantin var en komponent i diskussionen med Gotlandsbolaget. Frågan är hur mycket höjd man kan ta i avtal för att fullständigt riskminimera vid akuta situationer. Det är naturligtvis en fråga vi kommer att ställa oss i våra upphandlingar, liksom frågan hur mycket en sådan här situation får kosta och vilka konsekvenser den kan få, säger Suss Forssman Thullberg.
Enligt henne är avsikten att den fortsatta trafiken ska konkurrensutsättas när avtalet löper ut i oktober. I övrigt har man inga synpunkter på hur Gotlandsbolaget agerat.