Halten av giftiga metaller i marken är för höga på flera områden där Försvarsmakten tidigare har haft verksamhet på Rindö. Men föroreningarna är färre än väntat. Det visar en ny rapport.
I våras krävde Försvarsmaktens tillsynsmyndighet Generalläkaren, GL, att Försvarsmakten skulle undersöka och redovisa typ, halt och utbredning av sina gamla föroreningar på Rindö. Saneringsarbetet har stått still länge, men eftersom Vaxholms kommun vill detaljplanera vissa av de misstänkt förorenade områdena påskyndades processen. Nu är rapporten klar.
– Den visar att det är mindre föroreningar än vad vi hade förväntat oss, säger Malin Höök, miljö- och hälso-skyddsinspektör på GL:s tillsynsavdelning.
Fem platser har undersökts: Harrys tipp, Byvikstippen, Gamla matsalen och Batteriverkstaden på Rindö samt Myttingetippen på Värmdö. Undersökningarna som konsulten Niras har gjort visar att riktvärdena för metaller som Naturvårdsverket tagit fram för mindre känslig markanvändning överskrids i alla tre deponier och vid den gamla matsalen. Men enligt Malin Höök är det inget att vara orolig för:
– Det finns föroreningar, men det är inget som är akut farligt. Så det är ingen katastrof om det tar ett litet tag till att åtgärda, säger hon.
Enligt konsultens åtgärdsförslag bör synligt avfall i deponierna tas bort och de delar som saknar täckskikt täckas över. Deponierna bör dessutom markeras och det bör införas restriktioner inför framtida markanvändning. Vid den gamla matsalen borde det översta lagret transporteras bort till en godkänd avfallsanläggning, men vid batteriverkstaden behövs inga saneringsåtgärder. Nu ligger bollen hos Försvarsmaktens miljöprövningsenhet som ska komma in med en åtgärds- och tidsplan till GL. Men enligt Thomas Nordström på miljöprövningsenheten har de inte kommit så långt i processen:
– Vi har inte bestämt oss ännu om vi ska följa åtgärdsförslagen eller inom vilken tid det ska ske, säger han.
Men Malin Höök är inte orolig:
– De brukar komma med bra förslag och om de inte gör det i tid får vi lägga ett föreläggande.