
Vid den havererade sjötrafikupphandlingen tilldelades TRSM Group 1 sjötrafiken i mellanskärgården trots flera signaler om att bolagets ekonomiska ställning var usel. Det framkom i Stockholms tingsrätt i förra veckan i ett mål som Skärgården rapporterar om i ett antal artiklar.
Bara ett stenkast från Landstingshuset på Hantverkargatan stod i förra veckan landstinget, SLL, till svars i Stockholms tingsrätt. Stockholms Sjötrafik, SSAB, som förlorade skärgårdstrafiken i den senaste av de havererade upphandlingarna stämmer SLL på drygt 39 500 000 kronor.
SSAB hävdar att landstingets Trafikförvaltning bröt mot avgörande krav i det egna upphandlingsunderlaget när den tilldelade TRSM Group 1 trafiken i mellanskärgården och att det lett till att SSAB förlorat hela sin verksamhet. För att leda det i bevis kallade SSAB en rad vittnen. SLL, som förnekar att man gjort något fel och därför inte vill ersätta SSAB, kallade också flera vittnen.
SSAB:s ombud, advokaterna Einar Wanhainen och Jan Stålhandske, gjorde gällande att TRSM inte uppfyllde kvalificeringskravet om att bolaget skulle ha styrkt att det hade finansiell stabiltet. TRSM uppfyllde inte heller kravet om att ha den tekniska förmåga som behövdes för att klara uppdraget. Ändå tilldelade SLL bolaget uppdraget, värt drygt 1 500 000 000 skattekronor, framför SSAB som hade kört de aktuella linjerna i många år. SSAB uppfyllde alla ställda krav, men bedömdes ändå ha en sämre förmåga att utföra uppdraget än TRSM.
Vid tiden för upphandlingen 2015 hade TRSM:s ett resultat på minus 6 000 000 kronor. För att styrka att man ändå hade ekonomiska muskler att utföra uppdraget att driva och bemanna 17 av SLL:s fartyg, skickades ett intyg till Trafikförvaltningen. Det skrevs av riskkapitalisten Mikael Fahlander, delägare i TRSM, tillika vd för Avalanche Capital AB. Enligt intyget var TRSM:s förväntade vinstmarginal mycket god. Fahlander intygade också att han genom Avalanche Capital skulle se till TRSM klarade att uppfylla de krav som ställdes. Fahlander påpekade också att Avalanche Capital hade ett eget kapital på 560 miljoner kronor. I intyget angav han också att handlingen aldrig kunde användas som garanti.
I upphandlingsformuläret om trafiken kryssade TRSM:s representanter dessutom i ”Ja-rutan” vid frågan ”om de kunde visa att det fanns ekonomisk stabilitet”. Med de uppgifterna om företagets ekonomiska ställning lät sig landstingets Trafikförvaltning nöjas.
Efter att TRSM tilldelats trafiken kontrollerade SSAB och andra aktörer TRSM:s likviditet och det intyg som Fahlander utfärdade. Efterforskningarna visade bland annat att bolagets revisor påtalade brister i den interna kontrollen och att dess kapital var förbrukat. Det visade sig också att Avalanche Capital till 100 procent ägdes av ett bolag på Cypern som hade minus 7 000 000 kronor i resultat. Fahlander själv visade sig ha 31 000 kronor i årsinkomst och var sedan tidigare inblandad i sju olika konkurser. Intyget visade sig också vid granskning avse ett bolag med ett annat organisationsnummer är TRSMs, något som SLL inte verkade ha noterat.
– Detta, menar vi, visar att TRSM inte hade ekonomisk stabilitet, säger Einar Wanhainen som också påpekade att alla dessa uppgifter hade funnits tillgängliga men att Trafikförvaltningen inte tycktes ha sökt dem.
Landstingets representanter bekräftade under rättegången att de inte kollat upp TRSM utan lät sig nöjas med den ikryssade ”ja-rutan” och intyget. Inte ens när SSAB varnade SLL för att allt inte stod rätt till med TRSM:s ekonomi kollade man upp det.
– Vi hade ingen kontakt med SLL om det. De begärde inte det av oss, säger Annette Schilde, tidigare vd på TRSM.
Även fackförbundet Seco Sjöfolk kollade upp TRSM och gjorde samma bedömning som SSAB. Under sitt vittnesmål berättade Secos Chang Strömberg att de kontaktat en av SLL:s tjänstemän i frågan.
– Han tyckte att våra farhågor var överdrivna, säger Chang Strömberg.
Även Socialdemokraternas landstingsgrupp oroades av uppgifterna om TRSM och skrev därför till Sara Catoni, biträdande förvaltningschef på Trafikförvaltningen. I ett tjänsteutlåtande svarade hon ”de antagna anbuden är noga utvärderade”.
När Sara Catoni vittnade i rätten framkom att hon inte gjort någon egen bedömning, eller koll av uppgifterna, innan hon skrev utlåtandet som politikerna i Trafiknämnden lutade sig emot när de behandlade ärendet. Hon förlitade sig istället på de beslut som kollegorna på Trafikförvaltningen tagit.
– Jag hade ingen anledning att ifrågasätta den expertis som fanns, säger hon.
Chatharina Klingström, som var chef för upphandlingen på Trafikförvaltningen, berättade under sitt vittnesmål att man bedömt TRSM:s ekonomiska ställning som god.
När Fahlanders intyg kom på tal påpekade advokat Einar Wanhainen att det avser Avalanche Capital.
– Men hur kan man bedöma TRSM:s ekonomiska ställning utifrån detta, frågade han.
– Jag kan inte svara på det, säger Chatharina Klingström.