
De benrester som hittades på en ö i Vaxholms kommun i juni har nu analyserats. Benen är förmodligen över hundra år gamla och ligger vid en begravningsplats för sjömän.
Det var i slutet av juni som anställda vid Vattenfall, i samband med arbeten med att gräva ner elledningar på Hästholmen, påträffade skelettdelar. Arbetena avbröts och polis tillkallades. Platsen spärrades av och en anmälan om mord upprättades. Tekniker har nu undersökt platsen och en tand som påträffades har analyserats av anställda på Rättsmedicinalverket. En kol14-, och kol13-analys visar att tanden med stor sannolikhet är över hundra år gammal, förmodligen äldre än 1850, och tillhör en person med skandinaviskt ursprung. Platsen där resterna påträffades har enligt utredarna varit ängsmark i flera hundra år och skelettdelarna kommer från minst två personer. Markförhållandena där resterna hittades tyder på att de grävts ner och enligt uppgifter från ortsbefolkningen så har där för länge sedan legat en begravningsplats för sjömän. Teknikerna har dock inte hittat några historiska belägg för att området har utgjort en begravningsplats. Polisen har lämnat över ärendet till länsstyrelsen och området kommer att registreras som fornlämning.
– Vi kommer att se till att arkeologer är med när schaktningen fortsätter och registrera platsen i fornreg. Helst skulle man gräva runt området, men det kan bli svårt, säger Agneta Åkerman Kraft på länsstyrelsens enhet för kulturmiljö.
Området kommer att klassas som begravningsplats. Att platsen blir registrerad som fornlämning gör att den skyddas i lag vilket kan påverka framtida byggnationer på platsen. Benresterna kommer förmodligen att kremeras.
– Det är oftast polisen som tar hand om dem. Om det inte är nåt speciellt med fallet så kremeras resterna, säger Kanar Alkass, forskare och kol-14-expert på Rättsmedicinalverket.