När kommunen inte gav besked hur man skulle hantera eventuella svartbyggen på Landsort klagade de fastboende hos länsstyrelsen. Nu meddelar Nynäshamns kommun att man kommer att granska fastigheterna.
I ett mejl till Södra Skärgårdens Intresseförening (SSIF), som företräder året-runt boende i södra skärgården, skriver Daniel Hjertton, konsult på kommunens bygglovsenhet, att arbete med att utreda konsekvenserna av en ny detaljplan dragit ut på tiden.
– Därför kommer vi nu att börja inventeringen av de fastigheter som SSIF pekat ut som eventuella svartbyggen innan vi går vidare med konsekvensanalysen, säger han.
Idag består Landsort/Öja av en enda fastighet, ägd av Statens Fastighetsverk (SFV). Cirka 20 personer bor på heltid på ön. Ytterligare cirka 90 har fritidshus på ön. Alla arrenderar sina tomter.
I en skrivelse till Nynäshamns kommun 2017 pekade SSIF ut cirka 40 fastigheter som kan vara ombyggda eller tillbyggda utan bygglov.
Under många år har det pågått diskussioner om att ändra detaljplanen för att kunna möjliggöra avstyckning av SFVs fastighet.
Men innan det kan ske måste Nynäshamns kommun göra analys av vad en ny detaljplan skulle få för konsekvenser för ön.
SSIFs farhågor är att eventuella svartbyggen på ön kan bli permanenta om en ny detaljplan tas innan kommunen granskar fastigheterna.
– Det handlar bland annat om förråd och uthus som ska ha byggts om till sovbodar, säger Bo Tyrefors, ordförande i SSIF.
– De svartbyggda boendena kan leda till för hög belastning på till exempel vatten och avlopp, tillägger han.
Han påpekar också att en ny detaljplan, där arrendatorerna blir ägare till sina tomter, skulle kunna innebära att hela Landsort/Öja byter struktur; det vill säga att de som bor där nu säljer eller tvingas sälja sina fastigheter och att det i stället flyttar in välbeställda fritidsboende.
– Det är bland annat sådant vi kommer att titta på i konsekvensanalysen, säger Daniel Hjertton.
Text: Jonas Hållén