Försvarsmakten vill inte ge de boende i Årsta havsbad rätt att bygga ut mer än till en total boyta på 70 kvadratmeter, men Moderaterna i Haninge vill ändra på det.
I Årsta havsbad får husen inte bli större än 70 kvadratmeter på grund av närheten till Försvarsmaktens områden. Moderaterna vill att detaljplanen ändras efter valet nästa år. Oppositionsborgarrådet i Haninge, Sven Gustavsson (M):
– Det är hål i huvudet att inte ge full byggrätt till dem som har hus där. Det har jag sagt sedan flera år tillbaka. Det största problemet är att komma överens med Försvaret, säger han.
Begränsningen av boyta beror på att tomterna ligger i ett så kallat influensområde, som finns inskrivet i detaljplanen för att Försvaret inte ska störa de boende under till exempel skjutövningar.
– När de har sina skjutövningar bullrar det ju. De som bor där kan klaga på det och på Försvaret är man rädd för att få inskränkningar i sin verksamhet. Men i Skåne och i Boden har man kommit överens med Försvaret om hur mycket husen kan byggas ut. Jag har lovat invånarna i Årsta havsbad att vi kommer att inleda en sådan process, säger Sven Gustavsson (M).
Hur många kan det handla om som vill bygga ut?
– Jag skulle tro att 80 procent skulle vilja bygga ut. Majoriteten bor ju där permanent idag. Vi har gjort en jättedyr dragning av vatten och avlopp som de boende har fått betala men deras hus är för små.
Ingwar Åhman-Eklund har bott i området hela sitt liv.
– Min morfar köpte tomten på tidigt 30-tal och jag friköpte huset på 60-70 talet från HSB. Försvarsmakten fanns redan där. Jag tycker det är riktigt att man är generösare. Att vi inte ska få 20 kvadratmeter mindre än andra, säger Ingwar Åhman-Eklund.
Försvarsmakten förklarar att Årsta havsbad är ett influensområde för att det ligger inom påverkansområde för buller eller annan risk kring Berga skjutfält, som är ett utpekat riksintresse för totalförsvarets militära del. I dessa områden måste Försvarsmakten genom granskning av planer och lovansökningar kunna säkerställa att ny bebyggelse eller andra åtgärder inte innebär risk för påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del. Området Årsta havsbad utsätts för buller från den verksamhet som bedrivs på Berga skjutfält.
Hur ställer sig Försvarsmakten till att de som bor i Årsta havsbad skulle få bygga större än 70 kvadratmeter?
– Försvarsmakten är generellt väldigt restriktiv när det gäller ny bostadsbebyggelse inom områden som utsätts för beräknande bullernivåer överskridande riktvärdet. Detta gäller även mindre åtgärder som till exempel tillbyggnader och komplementbyggnader eftersom det kan innebära utökade boendemöjligheter och resultera i fler boende i området. Men en enskild bedömning görs i varje fall. Dessvärre kan vi inte svara mer detaljerat än så på hur myndigheten ställer sig till utökade byggrätter vid Årsta Havsbad, skriver Försvarsmaktens infrastrukturavdelning i ett mejl.
Vad är orsaken till att ni är så restriktiva?
– Försvarsmaktens verksamhet vid Berga skjutfält riskerar att vid kommande prövningar enligt miljöbalken få begränsningar eller förbud, vilket påtagligt kan försvåra utnyttjandet av skjutfältet. Vid en tillståndsprövning sker bland annat en avvägning mot de störningar som verksamheten ger. Omfattningen av störningskänslig bebyggelse (bostäder, vård, skola) och antalet boende som påverkas av buller är en betydande faktor i denna prövning och kan medföra begränsningar i tillståndet för verksamheten. Det är av stor betydelse att sådana begränsningar av verksamheten inte tillkommer då det innebär minskade möjligheter för Försvarsmakten att utbilda och öva krigsförband.
Text: Sofia Broomé