Berömmet haglade över Möjaborna när landshövdingen invigde den nya vatten- och avloppsanläggningen på ön. Tillsammans med den pågående bredbandsutbyggnaden innebär satsningen att man nu lagt en stadig grund för öns framtida utveckling.
Den har kostat 13 miljoner kronor och byggts på 12 månader. Förutom ett LOVA-bidrag på 500 000 kronor, förmedlat av länsstyrelsen, har den nya vatten- och avloppsanläggningen finansierats av Möjaborna själva, som även initierat och drivit projektet.
– Ni har tagit tag i er egen framtid, den handlingskraft ni visat kommer att bli vägledande, berömde landshövding Chris Heister när hon i fredags invigde anläggningen.
Både hon och de många Möjabor som hade slutit upp vid öns idrottshall visades runt i det toppmoderna avsaltningsverk som när det är fullt utbyggt kommer att kunna förse ungefär 130 hushåll med dricksvatten. I utrustningen ingår bland annat UV-ljus; en effektiv metod för att förhindra den typ av parasitutbrott som Östersunds och Skellefteås invånare drabbades av 2010 respektive 2011.
För att hålla koll på brukarnas hälsotillstånd kommer dessutom forskare från Tekniska högskolan (KTH) att följa dem. När de ansluter sig görs en hälsodeklaration och hårprover tas. Om ett år görs samma procedur om, för att se om någon påverkan skett. Även om den nya VA-anläggningen beskrivs som ”den bästa tänkbara som går att bygga” varnas det ibland för hälsorisker med att dricka avsaltat havsvatten.
Reningsverket i byggnaden intill beskrivs också som toppmodernt, och utrustningen lever upp till kommunens högt ställda miljökrav.
– Ingenstans blir det så tydligt att vi måste lösa våra miljöproblem som i skärgården, sa skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) som fortsatte ösa beröm över Möjaborna.
– Möja är verkligen ett föredöme för hela Sverige, sa han och framhöll den lyckade samordningen med andra projekt som bredbandsutbyggnaden och moderniseringen av elnätet, som inneburit att man kunnat effektivisera arbetet.
Tillsammans med det pågående bredbandsprojektet innebär den nya VA-anläggningen att Möja nu står rustat att möta framtiden, påpekade bland andra Henri Tengvall, projektets initiativtagare. Nya företag kan etableras, befintliga utvecklas och nya bostäder byggas. Dessutom kan besöksnäringen utveckla sina anläggningar.
– Många frågar efter dusch och spoltoalett, det blir allt vanligare, sa Britt Fogelström, ordförande i Möja turistförening.
Även Värmdö kommun har nu bestämt sig för att köpa in sig i anläggningen, för den intilliggande skolans räkning. I våras väckte det stor uppmärksamhet då kommunen gick ut med en offertförfrågan om vad det skulle kosta att bygga ett eget reningsverk, knappa hundratalet meter Möjabornas nybyggda dito.
I dag tonar Monica Pettersson, Möjabo och moderat kommunstyrelseordförande i Värmdö kommun, ner betydelsen av kommunens planer på en egen anläggning. Att man gick ut och bad om en offert var för att undersöka vilket alternativ som var bäst, och för att se om priset som Bergs VA erbjudit var rimligt.
– Och det visade sig när vi fick svart på vitt. I dag har vi skrivit kontrakt med Bergs VA och det är jag väldigt glad för.
Fakta/Bergs VA
• Anslutningskostnaden per fastighet är 150 000 kronor. Då dras rören fram till tomten, där kostnader för installation och en pumpbrunn á 33 000 kronor tillkommer.
• Årskostnaden per hushåll beräknas bli cirka 7 000
kronor.
• Brukarna blir delägare i anläggningen. I dag har över 90 fastigheter gått med.