
I femton år har David Fristedt försökt registrera sitt skepp genom att skicka in mängder av handlingar som bevis för att det är hans. Transportstyrelsen vägrar att registrera det om inte ett försvunnet köpebrev visas upp och påpekar samtidigt att Fristedt är skyldig att registrera skeppet.
David Fristedt från Österåker har kunnat visa upp faktura och kvitto på det fartyg han köpt av Försvarsmakten. Utöver dem har han skickat ytterligare 30 handlingar för att styrka att fartyget verkligen är hans men Transportstyrelsen vägrar att registrera det. Anledningen? Myndigheten kräver att köpebrevet som försvann för 15 år sedan ska visas upp.
– Han har inte skickat in tillräckligt med handlingar och bevis för sin äganderätt för att vi ska kunna registrera honom som ägare, säger Ingrid Almén, jurist på Transportstyrelsen.
Det var 1999 som David Fristedt köpte en landstigningsbåt av Försvarsmakten och samma år anmälde han den för registrering i fartygsregistret. För det krävs att köpehandlingen i original skickas in som bevis för att affären verkligen ägt rum. Enligt David Fristedt följde han uppmaningen men under handläggningen försvann köpebrevet och under flera år hände ingenting i ärendet.
När Transportstyrelsen tog över fartygsregistret 2009 tog det hela ny fart. Myndigheten krävde att få se originalköpebrevet men eftersom det var försvunnet sände David Fristedt istället en kopia fast den accepterades inte.
Då kompletterade han med Försvarsmaktens faktura, av vilken det framgår att den avser köpet av båten, samt beskedet om att hans bud på skeppet antagits. David Fristedt lämnade även in det kvitto från sin bank som visar att köpesumman överförts från hans privata konto till Försvarsmakten men inte heller det hjälpte.
Transportstyrelsen har sedan 2009 vid upprepade tillfällen fortsatt kräva att originalköpebrevet ska visas upp. Genom åren har David Fristedt skickat in mängder med dokument för att styrka att båten är hans men myndigheten underkänner samtliga.
– Det här är moment 22. Dessutom finns ingen tvist om saken mellan mig och Försvaret, säger David Fristedt som menar att han och säljaren gjorts rättslösa.
I april 2014 hotade Transportstyrelsen David Fristedt med böter och att hela ansökan skulle äventyras om inte köpehandlingen kom in senast den 21 oktober samma år. Redan den 11 september 2014, drygt 40 dagar innan tidsfristen gick ut, avslog Transportstyrelsen Fristedts ansökan om registrering och inskrivning. För beslutet debiterades han 2 800 kronor. Senare medgav myndigheten att den blandat ihop datumen men hävdade ändå sitt beslut och betalningskrav.
David Fristedt överklagade till Stockholms tingsrätt som i mars i år gav honom rätt på alla punkter. Avgiften på 2 800 kronor undanröjs, beslutet upphävs, fartyget ska registreras och inskrivning göras.
Men Transportstyrelsen ger sig inte och har nu överklagat till Svea hovrätt.
– Går vi på tingsrättens bedömning skulle vi få ändra vår praxis totalt, säger Ingrid Almén.
Hennes kollega juristen Mikael Winberg, som handlagt Fristedts ärende, håller med:
– Vi vill ha prövat vad man ställer för krav på den dokumentation som finns.
Transportstyrelsen menar att även om det skulle visa sig att de handlingar som Fristedt skickat in är tillförlitliga så saknas bevis för att den på Försvarsmakten som sålde båten var behörig att göra affären.
När det gäller den inskickade fakturan påpekar Mikael Winberg att den inte bevisar att betalningen faktiskt är gjord.
Fristedt har ju skickat in bankens betalningsorder och kvitto också?
– Ja, men vi vill ändå ha saken prövad, säger Mikael Winberg.
Varför ringer ni inte upp Försvarsmakten och kollar själva?
– Vi vet inte vem vi ska fråga där och det är sökandes uppgift att förse oss med de handlingar vi behöver, säger Ingrid Almén.
David Fristedt köpte skeppet för att använda det i sin verksamhet. Sedan 2006 har han ett rederi men det är vilande i väntan på att ärendet ska avgöras. Enligt Fristedts beräkningar förlorar han upp till 10 000 kronor per dag som båten inte kan användas i verksamheten.
– Dessutom vill Sjövärnskåren hyra båten av mig men det går inte heller.
Trots att Transportstyrelsen ifrågasätter om den försvarsanställde som sålde båten hade rätt att göra det menar myndigheten att ett intyg från en behörig företrädare för Försvarsmakten kan ersätta originalköpebrevet som bevis.
Svea hovrätt ska inom ett par veckor besluta om ärendet får prövningstillstånd.
Fakta/Fartygsregistret
- Det krävs att alla fartyg, längre än 12 m och bredare än 4 m finns i registret. Att det sker svarar ägaren för.
- Ett skepp som inte är registrerat får inte användas.
- För att kunna registrera ett skepp krävs bland annat förvärvshandling i original.
- Ett inskrivet fartyg ger dess ägare sakrättsligt skydd mot överlåtarens borgenärer och får möjlighet att inteckna det.