Nya klagomål från grannarna på hög musik och annat buller från Seglarbaren på Utö utmynnade för ett par veckor sedan i ett möte mellan boende, kommunen, krögare och fastighetsägaren.
Någon direkt lösning på störningarna är inte i sikte, men Utö värdshus säger att man ska dra ner på volymen på Seglarbaren och fastighetsägaren, Skärgårdsstiftelsen, ska sätta upp skyltar och dela ut informationsbroschyrer i gästhamnen som manar besökarna att vara tystare.
– Både restaurangen och gästhamnen är sedan lång tid tillbaka ett problem för oss som bor runt hamnen, säger Stefan Lidbrink, som representerade Utö Gruvområdes förening på mötet.
De första klagomålen kom in till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund 2015. Ett möte året därpå gjorde att situationen blev bättre, enligt Stefan Lidbrink.
Pandemiåret 2020 med många ”hemestrare” i hamnen och på krogarna ledde dock till nya protester från grannarna och en polisanmälan mot Seglarbaren.
– Jag förstår att folk blir störda och det är olyckligt, säger Stefan Guldstrand, vd på Utö Värdshus.
– Samtidigt är vi en besöksnäring som sysselsätter en massa folk och måste få finnas någonstans.
Klagomålen riktar sig inte bara mot Seglarbaren utan även mot gästhamnen. När krogen stänger tidigare (klockan 22.00 just nu) under pandemin fortsätter festandet på båtarna.
– Moderna musikanläggningar kan vara små, men låta väldigt mycket, säger Stefan Lidbrink.
Hela området vid Gruvbryggan är en del av naturreservatet på Utö.
– Om vi skulle följa reglerna för reservatet skulle det vara knäpptyst, säger Stefan Guldstrand.
Gunilla Andersson, förvaltare på Skärgårdsstiftelsen, håller med om att det är extra problematiskt att Gruvbryggan ligger inom ett naturreservat.
– Men samtidigt är till exempel värdshuset en del av den lokala kulturen, säger hon.