
Ett tidigt utkast till havsplan har varit ute på dialog för att i en första vända få in synpunkter från bland annat kommuner och länsstyrelser.
Den statliga havsplanen, som tas fram av Havs- och vattenmyndigheten (HaV), syftar till att tydliggöra hur olika aktörer inom exempelvis yrkesfiske, energiutvinning, naturvård, kommunikationer och försvar ska samsas om havsområdet på ett effektivt och hållbart sätt.
Under vintern och våren har ett första utkast av planen varit ute för dialog hos berörda intressenter för att i ett väldigt tidigt skede – redan innan den formella samrådsfasen börjar i vinter – samla in synpunkter. Intressenterna består bland andra av centrala myndigheter, bransch- och intresseorganisationer, länsstyrelser och kommuner längs kusten, forskningsinstitutioner och grannländer.
Skärgårdskommunerna har i denna första fas lämnat in sina synpunkter via länsstyrelsen. I remissgruppen ingick dock inte Österåker eller Vaxholms kommun, eftersom de inte direkt angränsar till det statliga havsplanområdet.
Terje Selnes är utredare på enheten för havsplanering och maritima frågor på HaV.
Är det några synpunkter hittills som förvånar eller sticker ut?
[caption id="attachment_11962" align="alignleft" width="251"]
– Ja, till exempel avseende Horstensleden. Där ser vi att länsstyrelsen och Värmdö kommun lämnat in motstridiga synpunkter, där kommunen motsätter sig leden. Som jag ser det blir länsstyrelsen, som en del av staten, ganska tung som remissinstans eftersom vi har i uppdrag att ge statens samlade syn på hur exempelvis naturvärden vägs mot viktiga sjöfartsleder.
Han reserverar sig dock för att den inställningen kanske inte blir den slutliga.
– Vi är allmänt nu i en process där vi tar hand om synpunkter och det är först i höst som vi vet hur vi ska hantera den här typen av meningsskiljaktighet. Under samrådet i vinter kommer kommunerna direkt lämna in synpunkter till oss, men det är jättebra att frågan kommer upp redan nu.
I övrigt lyfter Terje Selnes upp samarbetet med Försvarsmakten som en positiv aspekt av arbetet hittills.
– I och med att vi redan nu har en dialog med försvaret om hur deras behov ser ut kan vi se vilka områden som är lämpliga för till exempel energiutvinning, vilket kommer kunna underlätta tillståndsprocesser framöver.
Ett slutligt förslag ska lämnas till regeringen under 2019.