Ett nytt museum och kunskapsstation på Landsort ska öka antalet besökare på ön, skapa året-runt-jobb och ge de bofasta bättre förutsättningar att bo kvar. Tanken är att både forskare, skolor och turister ska ha nytta av verksamheten.
Landsort blir del i ett så kallat ”EU Flaggskepp” i syfte att göra Östersjöns maritima arv synligt och tillgängligt, på platser där det uppstått och ännu delvis lever kvar. Sju utvalda platser runt Östersjön ingår, där det gemensamma maritima arvet ska visas upp gentemot forskare och besökare. Färdiga skisser finns redan på ett museum och kunskapsstation på ön. Roland Steen, projektledare för etableringen av anläggningen på Landsort säger:
– Det handlar om att skapa jobb på ön. Vi måste få bättre förutsättningar för de fastboende att överleva.
Bakom projektet, som drivs med hjälp av pengar från EU, landstinget, kommunen och riksantikvarieämbetet (läs mer i artikel nedan), står Landsorts Sjö- och miljöcentrum, LSMC, som har drivit utvecklingsarbete för ön sedan 1998.
Föreningens partners i projektet är Södertörns högskola, Sjöhistoriska museet och Nynäshamns gymnasium.
Vad LSMC vill är främst att få en jämn besöksström under hela året, som ska ge ringar på vattnet för andra verksamheter på ön.
– Vi har tre målgrupper. Besökare som ska komma hit och informeras och inspireras, skolklasser som ska komma och lära och förstå samt forskare som ska utveckla kunskaperna och föra dem vidare. På så sätt skapar vi året-runt-jobb, säger Roland Steen.
Det nya museet och kunskapsstationen kommer att bestå av en byggnad i två plan med totalt 500 kvadratmeter yta. Bottenvåningen ska husera kontors- och serviceutrymmen, för bland annat gästande forskare, och övervåningen ska husera museet. Byggnaden är tänkt att ligga på södra änden ön, nära fyren.
– Tanken är att byggnaden ska fungera som en reception till själva Landsort och Östersjön. Forskare ska kunna jobba i lokalerna för att sedan gå ut och göra undersökningar på plats. Byggnaden blir centrum för de besökare som sedan går vidare till fyren, de militära forten, hällristningarna och andra besökmål på ön, säger Roland Steen.
På bottenvåningen kommer även att finnas arbetsplatser med utgångspunkt från forskningen. På frågan om Landsorts miljö och kulturarv på sikt kommer att räcka till för all denna forskning svarar Roland Steen:
– Nyligen fann man vraket av fartyget Resande man utanför Landsort, för åtta år sedan hittade man lämningar av en vikingaby, så det händer saker hela tiden. Södertörnsfolket kommer även ofta ut hit för forskningsprojekt med studenterna. Den intressanta volymen är gymnasieskolorna eftersom de är så många. De som kommer hit ska sedan födas, vilket ger hela servicenäringen ett lyft, säger Roland Steen och fortsätter:
– Centret ska även generera intäktsskapande aktiviteter, folk vill ut och titta på vrak, sälar och hitta blommor, besöka fyren med mera, vilket skapar möjligheter.
En försiktig kostnadskalkyl ligger på 1,5 tjänst som jobbar i byggnaden och 1,5 tjänst som jobbar med kringaktiviteter:
– Tre året-runt-jobb är mycket på Landsort.
För närvarande pågår arbetet med att söka strandskyddsdispens för bygget och utveckla innehållet i museet. Totalt kan projektet komma att kosta 20-25 miljoner kronor, pengar som ska komma från nationella finansierings-källor och EU-medel. År 2018 beräknas projektet vara i mål. Arkitekterna bakom byggnaden är Katarina Lundeberg och Fredric Benesch på arkitektkontoret In praise of shadows.
Nytt museum frukten av en gammal idé
Tanken med projektet är långt ifrån ny. Redan år 2000 började Landsorts sjö- och miljöcentrum, LSMC, jobba med idén om en kunskapsstation på ön.
Det skedde i samarbete med Södertörns högskola och Nynäshamns gymnasium, och resulterade i laborationslokaler på ön och en halvtids forskartjänst vilket möjliggjorde forsknings- och projektarbete kring miljö, flora och fauna.
Men projektet gick i stå för att några år senare ta fart igen när föreningen tillsammans med estniska ön Dagö sökte pengar ur EU-fonden Central Baltic för att göra samma sak, med en utvidgning till att även innefatta den maritima miljön. Men, även där tog det stopp när Central Baltic avslog ansökan då man ansåg projektet vara för spretigt.
För 1,5 år sedan dök dock chansen upp för tredje gången när LSMC kontaktades av ledningen för EU:s Östersjöstrategi i tyska Schwerin, varifrån större EU-projekt inom besöksnäringen samordnas. Efter en rad möten stod det i maj förra året klart att den idé som Landsort och Dagö hade haft tillsammans skulle bli verklighet genom ett nytt EU-projekt som omfattar flera länder, där LSMC blev ledande part för ett så kallat såddprojekt, för att bygga upp och knyta ihop en kommande organisation för ett stort ”flaggskepp”. De övriga parterna är Tyskland, Polen samt Karlskrona marinmuseum. För det större Flaggskeppsprojektet arbetar man nu för att även Finland, Lettland, Polen och Danmark ska vara med. Tanken är att på de utvalda platserna ska besöksmålen utvecklas inom maritim miljö och kulturarv.
Med hjälp av pengar från landstingets skärgårdsanslag pågår nu arbetet för att starta huvudprojektet på Landsort. För närvarande rullar de två projekten parallellt, dels arbetet med att driva det svenska projektet på Landsort, och dels att knyta ihop de olika delarna inom det internationella samarbetet som på engelska heter Routes to the baltic maritime heritage, (Vägar till Östersjöns maritima kulturarv).