En ö-butik är oftast så mycket mer än bara en butik. Den är öns själva hjärta, sociala nav och sambandscentral. En av skärgårdens tiotal året-runt-öppna livsmedelsbutiker ligger på Tjockö.
För bara ett par år sedan var nedläggningen nära nog ett faktum. Posten behövde spara pengar och hade beslutat att dra in ombudsverksamheten och istället börja leverera post till lådor på skärgårdsöarnas bryggor. Något som bland annat skulle innebära att matvaruaffären på Tjockö skulle förlora sitt avtal och ersättning som postombud. Inkomstbortfallet vore ett ekonomiskt haveri för butiken. Så blev det dock inte. Över 300 namnunderskrifter samlades in, politiker involverades och plötsligt hade öbornas motstånd tagit skruv. Posten backade och butiken blev kvar.
– Vi kallar det Det Stora Postupproret, berättar Renée Eklind. Hon är fastboende på Tjockö sedan 2009 när hon gick i pension, jobbar i butiken och sitter med i dess styrelse som sekreterare.
Det har i princip alltid funnits en butik på Tjockö. När Tjockö Diversehandel stängde i augusti 1991 bildades en grupp på ön för att undersöka möjligheterna att öppna en ny butik som kunde tillhandahålla de viktigaste basvarorna. Därmed startades Tjockö Ekonomiska Förening med Lena Fogelström som ordförande. Ön gick ihop och arbetade hårt med att snickra ihop en affär, som kunde invigas på försommaren 1992. Butiken i dess nuvarande skepnad stod klar år 2000 och fungerar numera även som post, bibliotek, apoteks- och systembolagsombud. Flera personer jobbar ideellt för att hålla den flytande.
På ön bor fyrtiotalet personer, ett antal som tiodubblas under sommarmånaderna. Liksom för många skärgårdshandlare är det då man säkrar intäkterna för hela året, och utmaningen att klara av att hålla öppet året runt är inte enkel. Men det blygsamma kundunderlaget under lågsäsong är inte bara ett gissel för en ö-butik – det kan också medföra möjligheter som vore otänkbara för en större stadsbutik.
– Flexibiliteten är en våra största styrkor, menar Renée Eklind. Som exempel framhåller hon “Lassekassen”, döpt efter bolagets styrelseordförande Lars Gustafsson. Butiken är öppen en timme om dagen, tre dagar i veckan under vinterhalvåret. Men ringer eller mejlar man in sin beställning i förväg, kan man få en matkasse ihopplockad och utställd på butikens lastbrygga. Kassen betalar man nästa dag.
– På så vis blir tillgängligheten betydligt större. Och finns det speciella önskemål – som till exempel fläsklägg – då kan någon ofta svänga in och handla det på Flygfyren i Norrtälje på vägen hem från jobbet och ta med sig ut. Så egentligen är vi en fullsortimentsaffär!
Det finns en stor lyhördhet för vad folk efterfrågar och ingenting tycks omöjligt.
– För några år sen var det någon som undrade om man inte kunde få sig en hamburgare. Ja, då startade vi en enkel grill i anslutning till butiken. Sen ville någon ha ett glas vin till, och då sökte vi serveringstillstånd och fick det, berättar Renée Eklind. Ö-krogen var född. Utifrån grillen blev det en tältkrog som därefter utvecklades till en permanent tillbyggnad till butiken. Den är i stort sett bara öppen under sommarsäsongen, med undantag för några enklare pubkvällar under vintern.
– Men de är välbesökta. 30-35 personer brukar det i alla fall vara här varje gång!
För två år sedan stöptes den ekonomiska föreningen om till aktiebolag. Anledningen var att göra det enklare att låna pengar och lättare för folk att kunna investera i verksamheten.
– Många kan tänka sig att satsa lite pengar i butiken och krogen, men det får man inte göra hursomhelst i en ekonomisk förening, säger Renée Eklind.
Och det finns många framtidsplaner som skulle välkomna ett budgettillskott. Högst upp på önskelistan står just nu vattentoalett till krogen och solceller till taket.
– Men vi får ta det bit för bit. I år fick vi bidrag från Jordbruksverket för en ny kompressor till frysrummet.
Att krogen och butiken är en viktig samlingspunkt på ön är tydligt.
– Den betyder mycket. De flesta handlar ju här, och eftersom vi bara har öppet en timme varje dag är oftast alla här samtidigt. Då är det inte som att slinka in på ICA efter jobbet och bara slita åt sig några liter mjölk och gå hem. Här tar det tid att gå och handla, man stannar och pratar!