Året var 1968, solen sken och i Norrtälje hamn väntade 5000 hurrande människor på kajen för att ta emot sitt ångfartyg som skulle återvända hem efter många år på vift. I år firar s/s Norrtelje 50 år i sin hemmahamn och i slutet av april kommer boken med den fantastiska historien om äventyret.
S/s Norrtelje, som senare kom att kallas ”den största och vackraste”, är en numera k-märkt ångbåt som beställdes för 225 000 kronor år 1900 och kom till Norrtälje hamn sommaren samma år. Under mer än 60 år trafikerade hon vattnen från Stockholm upp till Öregrund och på senare år även Åland.
1962 togs hon ur trafik och planer fanns på skrotning. I sista stund köptes hon upp av ett företag som rustade upp och använde henne som terminal för sina sightseeingbåtar. I ett antal år låg s/s Norrtelje vid kajen nedanför Slottet och inhyste förutom terminal även en populär restaurang. Men efter bara några år, 1967 gick företaget i konkurs och båten skulle bort. Norrtälje stad erbjöds att köpa henne för 225 000 kronor. Samma summa som hon byggdes för en gång i tiden.
– Staden hade inte råd naturligtvis, men som tur var satt guldsmeden och ångbåtsentusiasten Lennart Hasselfeldt i kulturnämnden. Han sa till sina nämndkamrater att “hörni ska vi inte ta och samla ihop pengar och köpa den här båten” och så blev det, berättar Rosie Hermansson som har varit engagerad i s/s Norrtelje sedan arbetet med att få henne tillbaka till Norrtälje påbörjades.
Som tur var höll alla ledamöter i kulturnämnden med Lennart Hasselfeldt om att en insamling var en bra idé, och efter ett välbesökt möte med hela 150 deltagare var arbetet igång. Den första tiden hölls dagliga sammanträden på Lindströms Konditori eftersom det var bråttom att komma igång med insamlingen. Den döptes till ”Räddningsaktionen för s/s Norrtelje”.
– Det var folk från hela Roslagen som var engagerade, allt från en poliskommissarie till kyrkoherde och lanthandlare. Roslagens konstnärsgille skänkte tavlor som vi lottade ut, artister uppträdde med en kabaré där alla intäkter gick till insamlingen. Det gjordes andelsbrev som folk fick köpa och mycket mer. Insamlingen var oerhört arbetskrävande och intensiv, men vi fick väldigt mycket folk med oss. På vårsidan när vi hade fått ihop 100 000 kronor, kände vi att vi inte kan pressa mer pengar ur folk. Så vi sa till konkursförvaltaren att vi har det här nu, “take it or leave it”, säger Rosie Hermansson.
Budet accepterades till slut och i samband med köpet bildades den stiftelse som än idag äger och förvaltar båten.
Lördagsmorgonen den 27 juli 1968 var solig och vacker. En febril verksamhet pågick i Norrtälje hamn och vid Gräddö Ångbåtsbrygga dit s/s Norrtelje bogserats.
– Fram tills dess hade det aldrig varit så mycket folk samlat i Norrtälje hamn någon gång. 5000 personer hade samlats i hamnen och ropade och hurrade. Solen sken och det var fint väder. En armada av småbåtar följde bogseringen genom Norrtäljeviken. Regementet sköt salut också, det må du tro, säger Bosse Palm som även han var engagerad och fick åka med båten in till hamnen.
På en flotte låg en rörmokare redo att koppla fartyget till stadens vatten- och avloppsnät och på kajen väntade elverkschefen för att göra samma sak med elen.
Det hade redan skrivits avtal med en krögare och restaurangen kunde öppna samma dag som s/s Norrtelje lade till i hamnen.
– Lennart Hasselfeldt sa någon gång att insamlingen tog ett år av hans liv. Han var ganska slut efteråt. På kvällen efter att båten hade kommit till hamnen samlades vi hemma hos honom på Rådmansö där han hade sommarställe. Tanken var att vi skulle fira, men vi bara satt. Ingen varken orkade säga eller göra någonting, vi var så totalt slut, berättar Rosie Hermansson.
Sedan den sommaren har s/s Norrtelje med restaurang varit igång, bortsett från när båten varit på varv förstås.
– Du ska höra vad det är liv på folk på stan när hon har varit på varv. Att de saknar henne och att det ser konstigt ut i hamnen. Hon är som af Chapman i stockholm eller Pommern i Mariehamn. Det har blivit en sån sak som folk kommer ihåg och det man stolt visar när man får utomsocknes gäster, säger Bosse Palm.
I sommar firar både stiftelsen och båten 50 år. I samband med jubiléet har en bok satts samman där hela s/s Norrteljes historia finns dokumenterad.
– Att lägga henne här som museum och restaurang, det var vår tanke och där har hon nu legat i 50 år. Det var massor med människor som sa att ni kommer aldrig att klara det, det kommer aldrig att gå. Men hon ligger där och hur det gick till är en historia värd att berätta, säger Rosie Hermansson.