Ett femtiotal deltagare fick förra tisdagen ta del av planerna för bildandet av en nationalpark i Nämdöskärgården när länsstyrelsen bjöd in till ett digitalt informationsmöte. Om processen fortlöper som förväntat kommer den nya nationalparken att invigas år 2025.
Våren 2020 skedde det officiella startskottet för projektet, men redan 1989 blev det föreslagna nationalparksområdet utpekat i den nationella nationalparksplanen. Området omfattar bland annat de fyra befintliga naturreservaten Långskär, Bullerö, Långviksskär och Biskopsö samt ett större havsområde öster om de nämnda naturreservaten.
Sedan förra året har man arbetat med att inventera naturvärden, inleda dialog med markägare för att köpa mark och ta fram förslag till föreskrifter och en skötselplan, ett arbete som väntas pågå till 2023.
Under onlinemötet berättade projektgruppen för nationalparksbildandet om bakgrunden till projektet och hur processen går till från start till mål.
– Genom att bilda en nationalpark kommer området att få en ökad attraktivitet eftersom begreppet nationalpark är globalt känt och man förstår att det är någonting värdefullt och sevärt. Vi ser också framför oss att det blir förbättrade förutsättningar för lokal och regional utveckling. Många entreprenörer som verkar här ser ett väldigt stort värde i att ha statusen som nationalpark, sa Maria Sjö, nationell projektledare från Naturvårdsverket.
Eftersom naturvärdena är grunden i nationalparken jobbar man nu med att utöka kunskapen om dem och hur de ska bevaras. I oktober planerar projektgruppen att hålla workshops där personer som verkar i Nämdöskärgården har möjlighet att framföra vad de tycker är viktigt att lyfta fram till kommande besökare i nationalparken. Projektgruppen berättade att man deltagit i flera forum och sammanhang och samverkat med ett antal aktörer, exempelvis Värmdö kommuns skärgårdsråd, Skärgårdsstiftelsen, hembygdsföreningar och Försvarsmakten.
– Det känns viktigt för oss att förankra arbetet, men också att ta in synpunkter, lyssna på farhågor, behov och önskemål. Både från er som är närboende entreprenörer och andra som på något vis berörs av nationalparken, sa Veronica Axelsson, biträdande regional projektledare från Länsstyrelsen.
Hur kommer den tilltänkta nationalparken att påverka de boende i närområdet?
– Vi har inte kommit så långt än i processen att vi kan svara på det. Inom området finns dock befintliga naturreservat som redan i dagsläget har regleringar, med vissa hastighetsbegränsningar till exempel. Vi kommer att titta på dem och utvärdera om de fortfarande är aktuella eller behöver justeras. Men regleringarna kommer inte att påverka områdena utanför nationalparken, sa Elin Deremar, regional projektledare från länsstyrelsen.
I slutet av 2023 hoppas man att kunna skicka ut en remiss med förslag på föreskrifter och skötselplan för det tilltänkta nationalparksområdet. Remissen kommer att gå ut brett till allmänheten men rent juridiskt riktas till de som klassas som sakägare i området. Efter att man tagit emot synpunkter och förslaget bearbetats ytterligare är planen att Naturvårdsverket år 2024 kan lägga fram förslaget om nationalparken till regeringen. Året därpå är det, om allt går vägen, dags för invigning.
Just nu pågår en digital besökarundersökning fram till den 7 november, som deltagarna på mötet uppmuntrades att fylla i.
– Genom enkäten hoppas vi också få ett bättre underlag. Vi vill ju bland annat veta vad man som besökare i området gör, vad man vill göra, hur man transporterar sig. Vi vill få en bild av hur behoven och önskemålen ser ut, sa Veronica Axelsson.
För att läsa mer om projektet, gå in på www.lansstyrelsen.se/stockholm/namdoskargarden