
Nu är arbetet med att bilda en nationalpark i Nämdöarkipelagen i full gång. Men bland Nämdöborna finns en oro att den nya nationalparken ska innebära fler restriktioner och mer krångel.
Därför bjuder Nämdö Green Archipelago – en intresseorganisation som vill verka för att göra Nämdö till ett biosfärområde när den nya nationalparken bildas – in till ett möte på Nämdö torsdagen 27 maj.
– Frågan om en nationalpark har väckt mycket debatt bland de boende i området, säger Lotten Hjelm, ordförande för Nämdö Green Archipelago.
– Många undrar också om vi är en del av det statliga och kommunala arbetet, men det är vi inte.
– Skapandet av ett biosfärområde ligger utanför arbetet med nationalparken, men ger oss möjlighet att dra igång projekt och komma med idéer som vi själva kan styra över och som skapar en positiv och hållbar utveckling i Nämdöskärgården.
Varför har ert engagemang väckt så mycket känslor?
– Det handlar nog framför allt om att det saknas kunskap bland de som är motståndare om skillnaden mellan nationalpark och biosfärområde, säger Lotten Hjelm.
Det föreslagna nationalparksområdet omfattar bland annat de fyra befintliga naturreservaten Bullerö, Långskär, Långviksskär och Biskopsö som även ingår i EU-nätverket Natura 2000. I utredningsområdet ingår även ett större havsområde öster om de nämnda naturreservaten.
Det är regering och riksdag som beslutar om nationalparken ska bildas.
Fakta/Biosfärområden
I Sverige finns sju biosfärområden. Biosfärområden handlar om naturvård och hållbar utveckling på ett nytt sätt. De är ett komplement till kultur- och naturreservat, nationalparker och andra utpekanden av områden med höga natur- och kulturvärden. Beslut om biosfärområde ger i sig inte ett skydd i juridisk mening. Det ger inte heller några inskränkningar av eller utökade krav på befintliga skyddade områden.
Källa: Naturvårdsverket