
Nätdroger finns billigt och lättillgängligt, snart sagt överallt. Det var budskapet under en föreläsning om droger som hölls på Rindö i förra veckan. För att mota Olle i grind startades tidigare i höstas en nattvandrargrupp på Rindö-Skarpö, där man tar droghoten på allvar.
Ändrade beteenden, nya umgängesvanor, försändelser med postförskott i brevlådan och drogrelaterad internethistorik. Det är tecken på droganvändning och något som föräldrar till ungdomar bör vara uppmärksamma på, konstaterade föreläsaren Anna Sjöström i förra veckan under en föreläsning på Rindö.
Hon varnade för att drogerna numera är lättillgängliga, farliga och finns överallt i samhället. Något som bland annat har märkts på Rindö. Anders Joninger, som var med och startade Nattvandrarna på Rindö-Skarpö i höstas, vill mota Olle i grind och säger:
– Det har talats om att det förekommer narkotika bland ungdomarna, föräldrar och andra känner till att det även finns här, säger han.
Problemet är inte på något sätt unikt för Rindö och Skarpö, utan förekommer överallt:
– Men många väljer att skjuta det under mattan. Här har vi sagt att vi ska ta itu med problemet, vi förnekar inte att det finns, fortsätter Anders Joninger.
Nattvandrarna, som bildades i september, är ute fredagar och lördagar, liksom vid särskilda tillfällen som halloween och lucia. Även om antalet nattvandrande föräldrar och vuxna behöver bli fler har engagemanget varit bra:
– Det har varit lättarbetat, vi har fått sponsring på bilar, fika och lokaler. Många småföretagare har ställt upp, så det har varit enkelt och roligt att jobba, säger Anders Joninger.
Syftet med nattvandringen är att skapa en kanal för ungdomarna mot vuxenvärlden.
– Vi är varken polis eller medborgargarde, vi ska finnas där för att lyssna och vara en trygg vuxenvärld om det skulle hända något, fortsätter Anders Joninger.
Hittills har det varit lugna kvällar de gånger nattvandrarna har varit ute:
– Det kan vara att någon fyllnar till för mycket kanske. Förut har man vetat att Rindö-Skarpö har varit en vit fläck dit man kan åka och ingen bryr sig, och så kan det ju inte få vara. Men vi ska däremot inte stoppa några fester eller roliga saker. Bara finnas där innan det går åt skogen, säger Andes Joninger.
Responsen från ungdomarna har hittills varit bra:
– De flesta tycker det är bra att vi finns, säger Joninger.
Resultatet av föreläsningen blev:
– Vi har fått början på en kunskap, märkt hur enkelt det är att få tag i, och att drogerna finns mitt ibland oss. Vi måste ta det här på allvar.