De allra första byborna flyttade in hösten 2017 och under coronapandemin har intresset för att bo här ökat lavinartat. Skärgården gjorde ett nedslag bland byggbaracker, flyttkartonger och framtidsdrömmar i den framväxande skärgårdsbyn på Ljusterö.
När vi kommer på besök är mäklarna i full färd med att presentera hus i etapp fem i Ljusterö Skärgårdsby för några spekulanter som blivit inbjudna till en exklusiv vip-visning. Sedan coronapandemin slog till för ett år sedan har allt fler valt att köpa hus i skärgårdsbyn och under våren har intresset fullständigt exploderat. Efter att man hållit den förra visningen för etapp fyra för bara ett par veckor sedan har alla lägenheten och hus sålt slut.
– Jag tror att det beror på att om man inte behöver bo i stan så flyttar man gärna utanför. Delvis för att man numera kanske tillbringar mer tid i sitt hem. Men vi har ju också väldigt humana priser, och nu när bostadsmarknaden skenat har det blivit ännu billigare att köpa här. Köper du det största huset för 3,1 miljon är det 111 kvadratmeter. Det får du ju knappt en etta för inne i stan. Så man får mycket för pengarna, säger Lil Sandberg, fastighetsmäklare på Karlsson & Uddare.
Enligt mäklarna är ungefär hälften av köparna permanentboende och hälften kommer att bo här på deltid. Målgruppen är väldigt blandad – från äldre par och singelhushåll till barnfamiljer som lockas av närheten till skolan som ligger på gångavstånd vid kyrkan. Under 2021 kommer 20 hus och 28 lägenheter att byggas.
Hur stor kommer skärgårdsbyn att bli?
– Finns det marknad för det kommer man säkert att fortsätta till och med en etapp sju. Men det har man inte tagit beslut om än, vi säljer en etapp i taget, säger Lil Sandberg.
En av de senast inflyttade i skärgårdsbyn är Jesper Fallenius som tillsammans med sin hund, rottweilern Maggan, kom hit i början av mars. Jesper hade ingen koppling till Ljusterö innan eller ens till Stockholms skärgård, men han lockades av närheten till naturen och prisläget på fastigheterna. Efter att ha varit på visning bestämde han sig direkt.
– Jag är från Umeå så jag är van vid att vara i skogen. När jag går med Maggan här ute inser jag att man inte ska vara inne i stan. Maggan är som en pansarvagn här ute, hon älskar det. Vi har ju naturen precis utanför dörren. Sedan är tanken att jag ska jaga här också, säger Jesper, som hoppas att kunna jaga vildsvin som det finns gott om här ute.
Han har redan fått fin kontakt med många av sina nya grannar. Tack vare att han jobbar på ett it-bolag med fiber föll det sig också så att han fick i uppdrag att lösa fiberfrågan i skärgårdsbyn. Ett uppdrag som naturligt har gjort att han snabbt kunnat bygga relationer.
– Eftersom jag har gått runt till folk och hjälpt dem att installera sin utrustning har det ju blivit så att man stannar och snackar, menar Jesper Fallenius.
Precis som han själv är det ett flertal av invånarna som jobbar hemifrån i skärgårdsbyn.
Det är många fritidsbor som bor inne i stan men väljer att komma ut och sitta och jobba här.
– Jag märker att det kommer ut folk redan på onsdagen eller torsdagen eller sitter kvar och jobbar på måndagen. Det ser man framförallt på färjetrafiken, säger Jesper Fallenius.
Han tror att många som kommer hit har romantiserat skärgårdsboendet, för att sedan upptäcka att det kan vara lite ensamt att bo på en ö och därför blir mer kontaktsökande.
– Man vill gärna ta en fika och så. Jag och min granne Kerstin har pratat om det här, vi är båda uppvuxna i Norrland, och där låser man inte dörren. Det är litegrann vad vi eftersträvar här. Om man knackar på spontant hemma hos någon i Stockholm får man höra ”är du inte klok”? Sedan vet jag också att många uppskattar färjan. Folk vill inte ha någon bro hit ut, för då kommer inte buset ut heller. Och många uppskattar att det finns permanentboende. Ett vanligt sommarstugeområde är ju annars ett paradis för tjuvar, säger han.
Vi tar en promenad genom skärgårdsbyn, som i mångt och mycket ännu är en byggarbetsplats. Halvfärdiga murar, byggmaterial under presenningar, byggbaracker och flyttkartonger som skymtar genom fönstren. När allt är färdigt, om sisådär två år, ska här finnas grönskande gräsmattor och trädgårdar, asfalterade vägar och en gemensam swimmingpool vid det gamla torpet som är tänkt att fungera som ett allaktivitetshus.
Till skillnad från många andra storslagna visioner om skärgårdsbyar, projekt som ofta har stannat på idéstadiet, verkar just denna kunna bli verklighet.