
Det planerade, landsomfattande nätverket för båtskrotar i landet som skulle ha varit klart till sommaren försenas. Projektet har förlängts och kommer att presenteras först i höst. Förhoppningsvis ska det ge fler uppdrag till små varv.
I januari förra året startade ett projekt med pengar från Tillväxtverket och Havs- och vattenmyndigheten om att starta ett nationellt nätverk för båtskrotar i landet. Samarbetspartners är Båtskroten på Muskö, båtbranschens riksorganisation Sweboat och Stena recycling.
Till sommaren skulle projektet ha varit klart, men inte förrän i september kommer det färdiga nätverket att presenteras. Maria Rindstam, Båtskroten säger:
– Projektet har förlängts till september för att kunna lanseras på de flytande båtmässorna i höst.
Syftet med nätverket är att det ska gå att få sin båt skrotad och återvunnen i hela Sverige. Totalt kommer det att finnas 25 platser i landet där skrotbåtar ska kunna lämnas in. Mellan 1-2 företag på varje plats kommer att ansvara för förbehandlingen, det vill säga ta bort oljor och vätskor. Båtarna kommer sedan att lämnas till någon av Stena recyclings anläggningar. I nätverket finns även transportföretag för att minimera de många gånger långa och dyra båttransporterna.
– Man ska kunna ringa ett nummer oavsett var man bor. Efter att man fått en prisuppgift kommer man överens om hämtning av båten. Vi har försökt sätta platserna där Sweboat anser att det finns mest båtar och från de platser vi får mest förfrågningar, som insjöarna och längs kusterna, säger Maria Rindstam och fortsätter:
Systemet är tänkt att utvecklas efter behov, antalet platser kan ökas eller minskas. Men än så länge har inte båtskrotandet satt fart.
– Vi tar emot flest båtar av alla och har skrotat ett 70-tal båtar i år. Men vi kan inte leva på det, så det är svårt att ha som enda verksamhet, säger Maria Rindstam.
Däremot tror hon att båtskrotning kan vara ett bra komplement för landets varv, i rollen som förbehandlare i systemet.
Att låta Stena recycling sköta själva upphuggningen av båtarna är effektivt, enligt Båtskroten som de senaste två åren har fungerat som förbehandlare och samlat skrotade båtar på hög och vartefter skickat till Stena.
– Det tar dem 15 minuter, beroende på båtstorlek, att hugga upp en båt, så det blir effektivare, säger Maria Rindstam.
Nyligen lämnade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att utreda hur det ska bli enklare att skrota uttjänta båtar. Främst är det ägarskapet som skapar problem då processen blir lång om båtägaren är okänd.
– Det är jättevärdefullt för oss. Vi hoppas det ska göra att man lättare får bort båtar på privat och kommunal mark, säger Maria Rindstam.