
Naturvårdsverket går ornitologerna till mötes och upphäver förra årets beslut att tillåta prickning av skarvägg i skärgården.
– Naturvårdsverket omöjliggör sin egen förvaltningsplan, anser länsstyrelsens fiskekonsulent.
– Jag skulle säga att de hänger ihop, förvaltningsplanen och det här beslutet, kontrar Naturvårdsverket.
I april förra året gav länsstyrelsen Stockholms läns fiskarförbund tillstånd att pricka skarvägg i ett antal kolonier i södra och mellersta skärgården. Ingreppen görs för att minska skadorna på fisket. Men beslutet att tillåta prickningen, liksom länsstyrelsens beslut att förlänga perioden för denna form av skyddsjakt, överklagades av Stockholms ornitologiska förening. I väntan på att Naturvårdsverket skulle avgöra ärendet stoppades prickningen.
I måndags fattade Naturvårdsverket sitt beslut: verket upphäver länsstyrelsens beslut att tillåta äggprickning liksom beslutet att förlänga perioden för prickningen.
Henrik C Andersson är fiskekonsulent på länsstyrelsen i Stockholm:
– Beslutet kommer att motverka länsstyrelsernas ambitioner till en adaptiv förvaltning, som är ett bärande tema i förvaltningsplanen.
En adaptiv förvaltning bygger på principen att ekosystemen är föränderliga varför även förvaltningen måste vara det. I Naturvårdsverkets förvaltningsplan för skarv, som släpptes för en månad sedan, står det att det krävs ”en adaptiv förvaltning som kontinuerligt inhämtar ny kunskap och utvärderar effekterna av genomförda förvaltningsåtgärder”.
– Man fattar beslut, om exempelvis skyddsjakt, ser vad som händer, och omprövar sina beslut, förklarar Henrik C Andersson.
På så vis bygger man upp en kunskapsbank om hur man bäst förvaltar olika arter.
– Men det sätter Naturvårdsverket definitivt stopp för med det här. De omöjliggör sin egen förvaltningsplan. De tycks tro att länsstyrelserna ska vara adaptiva i förhållande till deras beslut och inte till naturen och förvaltningen.
Det håller Gunilla Ewing Skotnicka, avdelningschef på Naturvårdsverket, inte med om.
– Förvaltningsplanen beskriver givetvis saker på en mer generell nivå och det här beslutet är mer konkret. Jag skulle inte säga att vårt beslut omöjliggör en adaptiv förvaltning, däremot säger vi att det ska vara en adaptiv förvaltning inom ramen för regelverket. Man måste ta hänsyn till de kriterier som finns för skyddsjakt. Och vi tyckte inte att det fanns tillräckligt med underlag för att visa att kriteriet risk för allvarlig skada var uppfyllt.
Naturvårdsverket säger alltså inte nej till äggprickning som sådan men underkänner länsstyrelsens belägg för att skarven verkligen orsakar allvarlig skada. Det har inte ”visats ett tillräckligt starkt samband mellan förekomst av skarvens födosök och nedgången på kommersiella fiskbestånd i Stockholms skärgård”.
Henrik C Andersson hävdar dock att Naturvårdsverket missat en sak.
– Det står explicit i EU-kommissionens guidelines hur man ska tillämpa undantag mot fågeldirektivet, att man kan göra pragmatiska expertbedömningar. Om inte jag är en pragmatisk expert så vete fan vem som är det.
Stockholms läns fiskareförbund har lämnat in en ansökan om att få pricka skarvägg nu i vår men länsstyrelsen har ännu inte behandlat den. Henrik C Andersson kan inte svara på om det nu är möjligt att tillåta äggprickning.
– Men det ser väldigt bekymmersamt ut för årets beslut, konstaterar han.