
Behovet av privata bryggor är svagt på öar som Waxholmsbolaget trafikerar. Det hävdar länsstyrelsen som nu stoppar ett bryggbygge på Fejan.
– När skälen tryter tar man till andra argument för att till varje pris stoppa den lilla människan att göra sina livsval, säger Kjell Jansson (M).
En fastighetsägare på Fejan fick 2017 strandskyddsdispens av Norrtälje kommun för att uppföra en brygga på sin strandtomt. Året därpå beslutade länsstyrelsen att överpröva ärendet och i mars 2020 upphävde myndigheten dispensen. Skälet är att länsstyrelsen bedömer att fastighetsägaren inte är i behov av bryggan då ön trafikeras av Waxholmsbolaget två gånger om dagen.
– Då blir behovet av en brygga svagare, säger Cecilia Lindén, handläggare på länsstyrelsen.
Med ett digitalt mätverktyg kollade länsstyrelsen avståndet mellan ångbåtsbryggan och den aktuella fastigheten och fann att sträckan, via byvägar och stigar, är 1,1 kilometer.
– En stig duger för att det ska vara tillräckligt, fortsätter Cecilia Lindén.
Är inte en dryg kilometer ganska långt att gå på skogsstigar om man är gammal eller handikappad?
– Det är inget som sökande framfört men skulle det komma fram att man har svårt att gå får man ta med det i bedömningen, säger Cecilia Lindén.
– Kan det inte vara besvärligt även om man är ung och frisk att till exempel bära ett par tunga matkassar så pass långt?
– Tung packning är inget argument. Man kan använda kärror, säger Cecilia Lindén.
Det är inte heller säkert att man får lov att bygga en brygga även om ön saknar kollektivtrafik under vintermånaderna. Däremot har fastboende större chans än fritidsboende att få dispens för en brygga på öar som trafikeras av Waxholmsbolaget.
Riksdagsledamoten Kjell Jansson (M) upprörs av att länsstyrelsen bedömningar görs utifrån Waxholmsbolagets trafik.
– Att ha långt att gå med mycket packning från bryggan där Waxholmsbåten lägger till kan vara väldigt besvärligt för äldre personer. Dessutom är det ett stort intrång i äganderätten att neka en person att bygga en brygga på sin mark, säger han och fortsätter:
– Det är ett märkligt tyckande som visar att länsstyrelsen saknar förankring i verkligheten och jag tvivlar på att beslutet överensstämmer med lagstiftarens intention med strandskyddslagen.
Skärgården har utan framgång sökt fastighetsägaren för en kommentar.