
Ägarna till en fastighet på Ålandsskär vill bygga tre små bodar i ett redan exploaterat område men får nej i alla instanser, trots att området är avsett för just bostäder.
Jan Ulvås är representant för ägarna till en stamfastighet på Ålandsskär i Huvudskärs skärgård. Fastigheten är en rest från militärens expropriering av ön 1958. Enligt den lantmäteriförrättning som då gjordes definierades den som en bostadsfastighet. För fem år sedan ansökte ägarna om strandskyddsdispens för att kunna uppföra tre 20 kvadratmeter stora bodar ett 70-tal meter från strandlinjen. Bodarna skulle placeras i den nordvästra delen av Ålandsskär där alla privata, bebyggda, fastigheter ligger samlade. Tanken var att bygga dem i traditionell skärgårdsstil i naturliga svackor. Problemet var bara att fastigheten är utformad så att det från stranden går en sjuttio meter lång och åtta meter bred remsa mellan två andra privata och bebyggda fastigheter, vilket gör att allmänheten, rent teoretiskt, skulle kunna nyttja remsan även om över 90 procent av ön redan är tillgängligt för det rörliga friluftslivet.
Efter två års väntan fick ägarna avslag på ansökan om strandskyddsdispens. I beslutsunderlaget påstår kommunens naturvårdshandläggare att bodarna skulle störa fågellivet. Ulvås informerades också om att det finns vattensalamandrar i en göl 300 meter från den tilltänkta byggplatsen. Beslutet överklagades till länsstyrelsen där ärendet låg i ytterligare två år innan ett negativt beslut fattades. Det motiverades bland annat med att åtgärderna skulle hindra friluftslivet och störa fågellivet.
– Att tre mindre bodar allvarligt skulle störa fågellivet på ön saknar faktaunderlag. Dessutom är informationen om vattensalamandrarna helt irrelevant i sammanhanget. Ingen besökare passerar från naturreservatet, genom ett kluster av privata fastigheter, till den åtta meter breda strängen ner mot vattnet. Inte heller används strängen som förtöjningsplats för fritidsbåtar. Folk är vettiga och tar hänsyn till hemfriden. Myndigheterna förefaller i detta fall inte ha någon kontakt med verkligheten. Inte heller har man brytt sig om att göra syn på plats, säger Jan Ulvås.
Han påpekar att familjen har ägandeförhållanden på Huvudskär så långt tillbaka som 1802.
– Vi älskar miljön och vårdar den ömt, vi skulle aldrig göra något som störde vare sig kultur- eller naturmiljön på något sätt. Ingen kan anklaga oss för att förstöra miljön eller hindra den fria rörligheten för allmänheten, säger han.
Jan Ulvås är även delägare i en närliggande fastighet och syftet med bodarna är att skapa mer plats till syskon och syskonbarn som äger marken gemensamt. Ägarna har överklagat upp till Mark- och miljööverdomstolen, men nekats prövningstillstånd.