
Ingmarsö byalag som äger Norrgården på Ingmarsö vill ta över stiftelsen Syskonen Johanssons fond från Österåker kommun. Syftet är att kunna lösgöra pengar för nya investeringar i verksamheten. Men förslaget kritiseras av PRO på Ljusterö, som hävdar att det kan drabba verksamheter för de äldre.
Norrgården på Ingmarsö har blivit lite av en följetong. Gården med markområden testamenterades som en stiftelse till Ljusterö kommun på 60-talet. Förbehållet var att avkastningen från fastigheten skulle gå till de äldre på öarna. Idag förvaltas stiftelsen av Österåkers kommun, som 2003 sålde Norrgården till ett kommunalt bostadsbolag som ville exploatera området. Det väckte protester hos Ingmarsöbor, som genom att starta stiftelsen Ingmarsö Norrgård och skola tillsammans med Österåkers kommun tog över gården 2006.
Stiftelsen har därefter renoverat fastigheten och arrenderar ut gården för näringsverksamhet. Där kunde historien ha slutat, men pengarna som kom in när kommunen sålde gården, cirka 1,5 miljoner kronor, ligger fortfarande kvar i syskonen Johanssons stiftelse. Norrgården vill nu skapa en samstiftelse med Syskonen Johnanssons fond så att de kan använda pengarna.
– Det finns en hel del saker vi behöver investera i, bland annat en ny VA-anläggning, men vi har inte de pengarna helt enkelt, säger Jan Andersson, styrelseledamot i stiftelsen Ingmarsö Norrgård och skola.
På PRO på Ljusterö, som årligen brukar få pengar från Syskonen Johanssons fond till soppluncher för äldre på ön, anser man att pengarna i första hand bör gå till de äldre.
– En avloppsanläggning är väl inte att betrakta som vård av äldre, säger Rolf Benn, ordförande i PRO Ljusterö.
Ulf Hedquist, ordförande i Stiftelsen Ingmarsö Norrgård och skola säger dock att samstiftelsen inte kommer att innebära några förändringar i bidrag.
– PRO kommer att kunna söka pengar från stiftelsen som vanligt, de är öronmärkta. De ska gå till äldre, det har inte vi tänkt ändra på något sätt.
Ingela Gardner Sundström (M) sitter i Norrgårdens styrelse som kommunens representant. Hon menar att pengarna från försäljningen av Norrgården bör gå till fastighetens underhåll och drift. Hon ser inget problem med att pengarna samlas i en samstiftelse.
– Insynen kring hur pengarna kommer används finns genom att man har kommunal representation i styrelsen. Jag har svårt att tro att det skulle kunna hända vad som helst, att pengarna bara skulle försvinna.
För att stiftelserna ska kunna slås samman krävs godkännande från Kammarkollegiet, men just nu bereds ärendet vidare inom Österåkers kommun. Skärgården har sökt kommunalrådet Michela Fletcher Sjöman (M) för en kommentar men utan framgång.