
Länsstyrelsen har beslutat att Stockholms hamnars senaste hamnanläggning i Norvik, precis som bolagets övriga hamnar, ska klassas som skyddsobjekt.
– Det ger ett förstärkt skydd mot olovligt tillträde till hamnen, säger Johan Dahlman, säkerhetschef på Stockholms hamnar.
Stockholms hamnars anläggningar lyder under lagarna om hamn- och sjöfartskydd. Men hamnen i Norvik har nu även, liksom bolagets övriga hamnar, klassats som civilt skyddsobjekt av länsstyrelsen. Syftet är bland annat att skydda hamnanläggningen mot sabotage och terroristbrott.
– Det är med anledning av hamnarnas viktiga roll i samhället, som till exempel att säkra varuflöden och människors möjlighet att resa fritt. Då får vi en något utökad befogenhet att med stöd av skyddslagen agera även i närheten av skyddsobjektet. Det innebär att en skyddsvakt har möjlighet att begära att man uppger vem man är även om man inte vill komma in i anläggningen. Men det är såklart ganska speciella omständigheter som ligger bakom ett sådant beslut, att någon agerar på ett sådant sätt att det skulle kunna påverka hamnen och vår verksamhet. Normalt sett går annars gränsen där hamnen slutar, förklarar Johan Dahlman.
När man ansöker om skyddsobjekt kan tillträdesförbudet också kompletteras med avbildnings- och fotoförbud.
– Något sådant finns dock inte för Norvik, eller någon annan av våra hamnar, däremot är det inte tillåtet att flyga med drönare utan särskilt tillstånd.
Så det går bra att segla förbi på utsidan och fota hamnen?
– Jajamän. Det här är bara frågan om ett förstärkt skydd för tillträdet in i hamnen.