
Förvaltningen av skarv i länet ska förhoppningsvis bli bättre.
– Länsstyrelsen har för avsikt att ta fram en regional förvaltningsplan för den omstridda fågeln, säger miljödirektör Göran Åström.
Med en regional förvaltningsplan hoppas länsstyrelsen att det ska bli tydligare hur man ska förhålla sig till skarven, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent, länsstyrelsen.
– Det finns idag en nationell förvaltningsplan för skarven men den säger egentligen väldigt lite om hur arten faktiskt bör förvaltas. Den anger de legala grunderna till hur man får fatta beslut kring skyddsjakt och så vidare. En regional förvaltningsplan är mer konkret och tydliggör hur vi ska förhållas oss till arten, säger han.
Diskussionen om en regional förvaltningsplan av skarv har funnits länge inom länsstyrelsen. Tanken var att en sådan plan skulle varit på plats redan förra året men på grund av hög arbetsbelastning sköt man fram projektet. Nu har frågan dock diskuterats i viltförvaltningsdelegationen om att sätta igång arbetet.
– Ambitionen är att arbetet ska sätta igång snart. Vi ska återrapportera till viltförvaltningsdelegationen efter sommaren om hur arbetet fortskrider, säger Göran Åström.
Då det hela ännu är i sin linda kan han inte svara på vad den regionala förvaltningsplanen kommer att innehålla.
Länsstyrelsen är idag skyldig gentemot EU att se till att skarven har en god bevarandestatus eftersom arten lyder under fågeldirektivet.
– Men det finns egentligen ingen närmare definition för vad ”god bevarandestatus” innebär. Det bör framgå i den regionala förvaltningsplanen vad som menas med det men också vilken negativ påverkan på fisket som vi kan tolerera, säger Henrik C Andersson.
Eftersom det idag finns gedigen statistik på skarv borde det inte vara svårt att ta fram en förvaltningsplan, säger han.
– Det som gör det svårt är att det råder så skilda åsikter om skarvens påverkan på till exempel fisket. Det bästa vore om det gick att enas mellan alla parter som har ett intresse i frågan kring en målbild med vetenskapliga fakta som bas säger Henrik C Andersson och fortsätter:
– Samtidigt tror jag att en bra förvaltningsplan är en sådan där ingen part som har ett intresse i frågan kommer vara nöjd. Då har man hittat en bra avvägning.
Han tycker det är hög tid att en regional förvaltningsplan för skarv tas fram och hoppas att planen blir gedigen och väl genomarbetad.
– Länsstyrelsen initierar och driver flera projekt för att utveckla fisketurism och andra näringar baserade på fisk. Men allt överskuggas av säl- och skarvproblematiken. Förhoppningsvis kan en förvaltningsplan öka vår trovärdighet i arbetet med att försöka utveckla näringar baserade på fiskresursen i skärgården. Men det beror naturligtvis helt på hur den kommer att utformas.
Både Henrik C Andersson och Göran Åström tycker att det vore bra om förvaltningsplanen tas fram i samråd med externa aktörer som har ett intresse i skarvfrågan.
– Jag kan idag inte säga i vilken roll de externa aktörerna kommer att ha i framtagandet av planen. Men det blir säkert någon form av dialog och sedan ett remissförfarande, säger Göran Åström.
Markägare: ”Bättre sent än aldrig”
Beskedet om att en regional förvaltningsplan för skarv ska tas fram är mer än välkommet.
– Det är verkligen på tiden, säger Clas Boström, boende i Östanå och engagerad i skarvfrågan.
Han hoppas att en regional förvaltningsplan kan bidra till en bredare samsyn på skarvproblematiken.
– Men det hänger på att planen blir väl förankrad hos alla inblandade. Alla viktiga parter som är remissinstanser i skyddsjaktsbeslut bör engagera sig och visa att man tar ett reellt ansvar och därför ges möjlighet att yttra sig.
Clas Boström hoppas även att förvaltningsplanen blir en så kallad adaptiv plan som utvecklas och görs om över tid eller när förhållanden ändras.
– Den blir säkert inte perfekt första gången men man behöver samverka i positiv anda och dra slutsatser över gjorda åtgärder. Till och med årliga förändringar kan vara viktiga och jag menar definitivt inte att det är en fråga om att utrota skarven, säger han.
I en presentation som han tagit fram föreslår han en rad åtgärder som bör ingå i den regionala förvaltningsplanen. Bland annat tycker han att det är viktigt att den årliga inventeringen av skarv fortsätter och att de olika kolonierna kategoriseras som stora, medelstora eller små och att det tas fram unika åtgärder för de enskilda kolonierna.