Senaste veckan har algblomningen tagit rejäl fart i Stockholms skärgård. I den mellersta och yttre skärgården har flera rapporter kommit in till Informationscentralen för egentliga Östersjön om ytansamlingar.
Sandhamn, Långviksskär och Möja är några av de öar som omgetts av kraftig blomning. Markus Lindh är oceanograf på SMHI. Han menar att man ska undvika kontakt med vattnet när man ser en sådan kraftig algblomning.
– Om man som privatperson är osäker på om ens badvatten är säkert eller inte så ska man vända sig till länsstyrelsen. Där kan de göra en egen bedömning gällande just det vattnet. Men som sagt, man ska alltid ha med sig ett sunt förnuft. Om vattnet ser ut som rabarbersoppa så ska man hoppa badet tills algerna försvinner, säger Markus Lindh.
Det kallas för algblomning i folkmun, men heter egentligen platoniska arter. De ansamlar ofta en stor massa av cyanobakterier vid kuster och lever precis som växter – med hjälp av fotosyntesen. Kväve och fosfor är deras näringstillgång. Anledningen till att de lägger sig precis vid vattenytan är för att exponeras för solljuset.
– Precis som vi vill ha stabilt väder när vi badar, vill algerna också det. Förutsättningarna för algblomning är lagom varmt väder, lite eller ingen vind och mycket sol. När det är för varmt och blåser mycket, trivs algerna inte alls, säger Markus Lindh.
En del av algerna som egentligen är cyanobakterier kan vara farliga. Dessutom finns det arter som inte går att se med blotta ögat. Några utav dem är giftiga och innehåller neurotoxiner, det vill säga nervgift som produceras av levande organismer.
– Det är dock väldigt ovanligt, och man ska inte oroa sig för det bara för att man inte ser något. Det är extremfall, säger Markus Lindh.