
Foto: Roslagsvatten
I april öppnar den efterlängtade mini-ÅVC:n på Ingmarsö. Den kommer ge Ingmarsöborna möjlighet att sortera farligt avfall, grovsopor och förpackningar utan att lämna ön.
– Det ska bli jätteskoj, säger Peter Nyström, avfallschef på Roslagsvatten.
Ingmarsös ÅVC blir den första i skärgårdsmiljö i Roslagsvattens område och ersätter därmed grovsopfärjan på Ingmarsö Södra.
– Det är den överlägset största ön utan vägförbindelse i vårt område och många som bor där året runt, säger Peter Nyström.
Öborna erbjuds en förhandsvisning den 14 december av hur anläggningen kommer se ut. Centralen öppnar i april och kommer hålla öppet och vara bemannad två dagar i veckan initialt.
– Under den perioden ska vi komma fram till en typ av system för att ge tillträde även när den inte är bemannad. Då får man gå en utbildning i hur man sorterar, inledningsvis för privatpersoner, och sedan företagare. Vi jobbar också med beteendeförändringar i samhället, de vi utbildar ska verka som inspiratörer för ökad sortering av det avfall vi tar emot.
Senast 1 januari 2027 ska en fastighetsnära lösning för förpackningsinsamling finnas på plats i Sverige och insamlingen är kommunernas ansvar från 1 januari 2024, enligt ett regeringsbeslut. Ingmarsö ligger därmed i framkant då Roslagsvatten drivit två olika pilotprojekt med sortering – ett nära hemmet och det senaste, som även gjordes på Ramsö, som pågick under sommaren 2022. Då fick alla fastighetsägare som anmälde sig sorteringskassar, som samlades in i en container nära Lurkan där det finns ett gammalt sophus. Vid uppställningsplatsen för denna container har nu ytan utökats för en permanent återvinningscentral för grovsopor, farligt avfall samt förpackningar. Mini-ÅVC:n är dock inte lösningen på den fastighetsnära insamlingen, utan den kommer vara ett komplement, en så kallad lättillgänglig insamlingsplats, till den fastighetsnära insamlingen som ska byggas ut till senast 1 januari 2027.
Roslagsvatten har bedrivit projektet med mini-ÅVC:n i gott samarbete med vägföreningen, byalaget, och underentreprenören.
– Det är framför allt viktigt för att både fast- och fritidsboende ska kunna slänga sopor på ett miljövänligt sätt. Hittills har man varit tvungen att ta det till fastlandet. Och det fungerar ju inte, säger Pia Lille, ordförande i byalaget.
Samtidigt har Norrtälje kommun ansökt hos Region Stockholm om projektmedel för regional utveckling om 500 000 kronor för ett pilotförsök med en så kallad smart ÅVS, återvinningsstation, på Arholma. Resterande del av projektet på drygt 500 000 finansieras av kommunen. Syftet är att testa ett hållbart återvinningssystem för kärnöar i Norrtälje skärgård och målet är att utveckla en prototyp till ett rationellt och miljövänligt återvinningssystem för öar utan fast vägförbindelse. ”Ett system som senare kan produktifieras av medverkande lokala företag samt bidra till nya arbetstillfällen och en mer levande skärgård”, skriver kommunen i ansökan. En återvinningsstation tar inte emot grovsopor och farligt avfall, men förpackningar, glas, tidningar och batterier. Ett förslag är det solcellsdrivna systemet från Big Belly. Soptunnorna har en inbyggd komprimator som drivs av solenergi och gör att soptunnan kan svälja upp till sju gånger sin egen volym innan den behöver tömmas. Papperskorgarna behöver dagsljus för att laddas vilket gör att de behöver stå relativt öppet, och är utrustade med en teknologi som gör det möjligt att i realtid övervaka fyllnadsgraden i soptunnorna.
Vid årsskiftet får kommunen besked om ansökan godkänns och projektet på Arholma inleds troligen i april 2023 – om det blir beviljat.
– Stödet är ett krav för att vi ska kunna genomföra projektet, säger Ida-Maria Olofsson, näringslivssamordnare.