Våren är en högtid för båtägare när klenoderna efter en lång vila på land äntligen ska sjösättas. Det var högt tempo när Skärgården besökte en av länets största båtklubbar.
Våren är inte bara den tid då nykläckta fågelungar prövar sina små dunvingar. Det är också den tid då glada båtägare runt om i landet i färgglada arbetsbyxor med verktyg i hand tittar fram under presenningar redo att äntligen sjösätta sina ögonstenar. På Trälhavets båtklubb i Åkersberga var det full aktivitet bland båtfolket i helgen när båtarna skulle ner i plurret. Med omkring 1 400 medlemmar och 800 båtar är det inget som görs i en handvändning. Sjösättningen tar hela femton dagar, uppdelade på ett antal helger. Mängden båtar innebär att vissa medlemmar kan få flera veckor längre säsong än andra.
– Vissa vill ha lång säsong andra vill gå i tidigt och upp tidigt. Vi är flexibla och det är väldigt sällan vi inte kan tillmötesgå båtägarnas önskemål, säger Anders Bengtsson, ordförande i klubben.
Klubben har två heltidsanställda och en egen klubbtidning. Man håller en mängd olika kurser och bedriver sedan lång tid tillbaka en mycket populär seglarskola för barn. Varje säsong får ett par hundra barn chansen att lära sig mer om segling, men det är ett högt tryck på platserna. De populäraste tiderna tar slut redan samma dag som anmälan startar. Klubben arrangerar flera seglingsrace, bland annat Ingmarsö race och Kålö höstkapp och kör kappseglingar varje onsdag.
– Vi har en väldigt bra kappseglingssektion just nu som blåst liv i seglingarna på onsdagarna. Det är 40 båtar varje gång, högt som lågt. Det är allt från de som aspirerar på Gotland runt och de som är ute och seglar med familjen. Det är ingen klubb som klarar det i Sverige skulle jag vilja säga, säger Anders Bengtsson.
Med 1 400 medlemmar kan det kanske finnas en risk att klubbkänslan försvinner, men så är inte fallet säger Anders Bengtsson.
– Det finns definitivt en klubbkänsla. Men sedan faller det sig naturligt att det finns olika grupperingar som kappseglare, funktionärsgäng, bastugäng och bryggäng.
Klubben har inte mindre än tre uthamnar. Lilla Kastet på Nordöstra Ingmarsö och Kålö, som ligger nordost om Möja, arrenderas av klubben. Sedan några år tillbaka äger man även Örsholmen, en ö strax öster om Grinda.
– Med tanke på våra verksamheter ville vi kunna äga något själva där investeringar i tid och pengar verkligen tillfaller oss. Då dök det här upp, vi presenterade idén från medlemmarna och fick gehör, säger Christian Claesson, vice ordförande i klubben.
Ön hade tidigare arrenderats av en annan båtklubb, men övergick sedan i privat ägo. Ägaren fick dock inte bygglov för att bygga på ön och sålde den vidare.
– Det fanns nästan ingenting på ön, vilket var vår smala lycka. Vi ville bara bygga bryggor, vilket vi fick, säger Anders Bengtsson.
Klubbön har blivit en riktig vitamininjektion för klubben med ett stort intresse från medlemmarna att besöka den. Men det strategiska läget har också gjort att det blivit svårt att hitta plats under sommaren då även många båtägare som inte är medlemmar velat nyttja bryggorna.
– Det är kanske en lite för bra brygga och det finns el där. Det har varit problem när medlemmar kommit ut och det varit fullt. Det finns många strandmöjligheter där andra givetvis är välkomna att ankra upp, säger Anders Bengtsson.
Området som ligger i Österskär vid Åkers kanals utlopp i Tunafjärden är stort men inhägnat och ronderas varje natt av fyra medlemmar.
– Vi har inte haft några båtstölder vad jag känner till förutom en jolle på seglarskolan. Det försvann också en utombordare innan vi fick upp ordentligt staket runt, säger Christian Claesson.
Men bara natten efter att Skärgården var på plats inträffade det osannolika och en motorbåt blev stulen, men efter bara några dagar var den upphittad igen.
Trälhavets båtklubb ligger i ett attraktivt läge nära Åkersberga centrum och det har funnits en önskan från politiskt håll att använda marken till bostäder.
– Vi är tydliga med var vi står. Vi räknar att vi har omkring 7 000 röster att gräva fram. Jag tycker det är hål i huvudet att göra något bara för att komma över mark nära vatten. Ska det här området bli byggbart måste marken höjas eller vallas in. Det går inte, det är bara gegga och det skulle kollapsa, säger Anders Bengtsson.
– En stor fördel är att vi äger marken, det gör det lite svårare att köra bort oss, fyller Christian Claesson i.
Det är alltid roligt att besöka en båtklubb, särskilt under våren, och Trälhavets båtklubb är inget undantag. Om några veckor är den stora grusplanen betydligt mer öde och medlemmarna förhoppningsvis redo för vad man kan hoppas på blir en fin båtsommar.