Sofia Wikström, marinekolog på Östersjöcentrum, Stockholms universitet, som har startat en ny blogg: Kustmiljöbloggen:
Varför startar du bloggen?
– Det är en möjlighet att skriva om saker som rör Östersjön på ett lite enklare sätt för en bredare publik, till skillnad från när jag skriver som forskare. Att berätta om spännande forskning på ett tillgängligt sätt.
Vilka reaktioner har du fått så här långt? Är det läsare som hör av sig?
– Nej (skratt). Du är faktiskt den första. Men vi har ju inte varit igång så länge. Förhoppningsvis hittar bloggen sina läsare vartefter tiden går och fler får reda på att den finns.
Vad är det för typ av forskning du gör?
– Jag arbetar med forskning om biologisk mångfald och undervattensnaturen. Och om hur vi människor påverkar det här i Östersjön och om hur vi kan förvalta den på ett bra sätt.
Hur mår Östersjön idag?
– Det är svårt att ge ett enkelt svar på den frågan. Östersjön är ett inneslutet hav och det innebär att allt vi släpper ut samlas där och blir kvar länge. Det är ett hav kraftigt påverkat av människor. Vi ser problem med övergödning och miljögifter. All fisk är inte lämplig att äta. Samtidigt kryllar det av liv och det finns gott om fisk som kan ätas. Vi ser också positiva tecken som att blåstången växer till sig utmed kuststräckorna och att havsörnen är tillbaka.
Vad önskar du mest för Östersjöns framtid?
– Det allra viktigaste är att Sverige och övriga länder runt hela Östersjön håller uppe takten och fortsätter minska utsläppen av näringsämnen till havet.
* Kustmiljöbloggen (balticeye.org/sv/livsmiljoer/kustmiljobloggen) är kopplad till Baltic Eye, som är ett projekt för att överbrygga klyftan mellan vetenskap och politik. Läs mer på: balticeye.org