
Gösta Maijgren förundrades över att så lite var skrivet om Dalarö inom den maritima litteraturen trots att orten länge var Sveriges största lotsplats. När han kom i kontakt med den framlidne dalarölotsen Kurt Sjöbloms gamla dagböcker bestämde han sig för att ändra på den saken.
I dagarna släpps Maijgrens bok Dalarölotsar.
– Det är fascinerande hur mycket folk det faktiskt bodde här på 1700-talet, säger Gösta Maijgren och fortsätter:
– Dalarö har blivit omtalat för alla fina människor som har bott här och beskrivs ofta som en badort för överklassen. Men det finns så mycket mer att minnas med det gamla Dalarö som var Sveriges största lotsplats mellan år 1730-1830.
I Gösta Maijgren bok “Dalarölotsar” går historieskrivningen om lotsar tillbaka till 1200-talet men mer i detalj från 1636. Året då Sveriges första sjötull inrättades på Dalarö och behovet av lotsar ökade starkt på orten. Då var landsvägstransporter omöjliga och all export, import, kulturutbyte till och från Stockholm skedde via Dalaröleden. För att skapa ytterligare förståelse har Gösta beskrivit och märkt ut på sjökort drygt 150 händelser just omkring Dalarö med allt från kollisioner, grundstötningar och påseglingar till tragiska olyckor. Genom lotsen Kurt Sjöbloms gamla dagböcker med noteringar om varje genomförd lotsning ges en inblick i hur livet som lots i början på 1930-talet såg ut. Av Sjöbloms 5 305 genomförda lotsningar finns drygt 2 800 beskrivna med personliga noteringar varav 150 stycken finns presenterade i boken.
– Det är fantastiskt hur det visar yrket i detalj med både tragik, roliga och oväntade händelser. Det var en värdefull kunskap som gick i arv och fördes från far till son över generationer. Men det var ett tufft yrke. Gjorde man fel kunde man hamna i fängelse. Allt det är väldigt kul att berätta om. Det är inte fiktion eller en roman utan äkta händelser som har utspelat sig här i vårt närområde.