
Vid Åsättra brygga på Ljusterö har glasinsamlingen försvunnit på grund av en ny förordning som innebär att den som samlar in förpackningar behöver ett uppdrag från Tillståndspliktigt insamlingssystem (TIS).
– Det finns ingen info till någon. Det här är ett typiskt exempel på stora drakar som inte har förståelsen för oss här ute, säger Christer Bäckmark.
Han bor på Ingmarsö och har skrivit till Österåkers kommun och kommunägda Roslagsvatten som skötte glasinsamlingen i Åsättra innan den försvann.
– Börjar man ta bort glasinsamling så skapar man stora miljöproblem i området. För det här ledet till att folk som kommer in från öarna kommer helt sonika kastar glaset i de vanliga sopmajorna.
Den nya förordningen reglerar vem som får samla in förpackningar och är ett steg mot bostadsnära insamling som ska vara på plats i hela landet senast 2025. 2021 ska 60 procent ha bostadsnära hämtning. För skärgårdsöarnas del medför det att alla förpackningsslag ska hämtas från stationer ute på öarna. Fram till dess hänvisas alla till stationerna som drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).
– Tyvärr uppstår ett glapp fram tills systemet är på plats och landsbygd och skärgård kommer inte vara de områden som prioriteras först av de TIS-certifierade insamlingsföretagen, svarar avfallsingenjör Daniel Matthies på Roslagsvatten i ett mejl till Christer Bäckmark.
– Det fungerar inte i glesbygd jämfört med uppbyggda villaområden. De kan skriva vad de vill men i grund och botten har kommunen ett miljöansvar. Får vi en replipunkt som inte har faciliteter får kommunen lösa insamlingen på något sätt, säger Christer Bäckmark.
Roslagsvatten har varit i kontakt med FTI om att få dit glasbehållare som FTI sköter.
– Vi ligger på, vi vet ju vilket behov som finns. De söker tillstånd enligt TIS, det kan andra bolag också göra, säger Dennis Olsson, kommunsamordnare för avfall och miljölogistik på Roslagsvatten.
Varför söker inte ni tillståndet?
– Kommunerna har inte den möjligheten. Det måste vara ett rikstäckande system som man ansöker om hos Naturvårdsverket. De sköter tillsynen kring att producenterna lever upp till förordningen, säger Dennis Olsson.
Enligt honom är det endast i Åsättra som glasinsamlingen plockats bort i dagsläget. På öarna som inte har bilförbindelse, bland annat Ingmarsö, finns glas- och tidningsbehållare som sköts av Roslagsvatten kvar till efter sommaren.
– Efter årsskiftet är det olagligt för oss att ha dem kvar. I förlängningen är det bra för det tvingar producenterna att samla in på öarna. Men här och nu är det jobbigt, säger Dennis Olsson.