På Sikos årsmöte i helgen valdes Nilla Söderqvist, Nämdö, till ny ordförande efter Ulf Westerberg som tackades av efter nio år på posten.
– Fokus för mig kommer vara kontakten med medlemsföreningarna, säger hon.
Efter ett par års distansmöten under pandemin kunde Sikos (Skärgårdens Intresseföreningars kontaktorganisation) årsmöte äntligen genomföras i fysisk form igen. På mötet i söndags i centrala Stockholm där ett 25-tal representanter från medlemsföreningarna deltog redogjorde man inledningsvis för vad organisationen ägnat sig åt under 2022. Ett år som inleddes med Rysslands anfall av Ukraina då många öbor ställde upp för flyktingar, och som bland annat har präglats av Skärgårdsstiftelsens omorganisation.
Siko har under året jobbat med flera idéer som lanserades 2019 på Baltic Sea Science Center på Skansen. Däribland akvaponiska odlingar med abborre och jordgubbar, Skärgårdsskolan 3.0 och hållbart skärgårdsföretagande i samverkan med Södertörns högskola. Man har varit involverade i omlandsanalysen i samband med nationalparksbildningen i Nämdöskärgården, bevakat sjötrafikfrågor och stöttat ett nytt koncept för grannsamverkan i Stavsuddaskärgården.
Skärgårdsflytten – ett initiativ för att locka fler att bosätta sig på någon av kärnöarna Svartsö, Möja, Runmarö, Nämdö, Ornö och Landsort har under året rullat på och resulterat i en intresselista på cirka 10-15 hugade personer per ö. Den kommer nu tas vidare som en inofficiell “bostadskö” i väntan på nya och lediga bostäder.
För 2023 kommer fokus fortsatt att ligga på tillväxt på kärnöarna, bostadsbyggande samt hållbarhetsfrågor kopplade till Östersjön. Flera projekt står på agendan, däribland om fossilfri skärgårdstrafik och skärgårdsenergi. Man kommer också fortsätta följa effekterna av stiftelsens omorganisation och det krisartade läget för Östersjöns fiskbestånd och kustfiskare.
På mötet valdes även ny styrelse. Ulf Westerberg, som tillträdde som ordförande 2014, avgick. Han är bland annat stolt över att under sin tid på posten varit med om att stoppa den första sjötrafikupphandlingen och lyft upp ö-skolorna som en fråga på regional nivå.
– Sedan tycker jag att vi kan slå oss för bröstet för att ha fått till post- och pakethanteringen på fler kärnöar tillsammans med länsstyrelsen, säger han.
Nilla Söderqvist, som varit vice ordförande i Siko under lång tid, axlar nu ordförandeskapet.
– Högsta prio är att se till att befolkningsutvecklingen i skärgården går uppåt och inte nedåt, och gärna föryngras i den mån det går. Men rent hands on så kommer mycket av mitt fokus ligga på kontakten med medlemsföreningarna, säger hon.
Är det någon del av skärgården som saknar representation i Siko idag?
– Ja, Österåker. Vi har Husarö med, men annars behövs mer kontakt där. Även i Vaxholm, där vi gärna skulle få med oss de mindre öarna, till exempel Ramsö och Tynningö.