
120 tänkta nya parkeringsplatser vid Årsta havsbad blev bara 63 när projektet var klart. På grund av en kommunikationsmiss fick de fastboende på Utö, som utlovats 45 platser, inte en enda.
2015 beslutade Haninge kommun att utöka den kommunala parkeringsytan vid Årsta brygga från 134 till 254 platser. Av dem skulle 45 öronmärkas för fastboende på Utö och 56 återlämnas till Utö parkeringsförening, som tidigare upplåtit dessa till kommunen för att behovet av allmänna parkeringar ökat.
Men när projektet stod klart våren 2018 hade det bara blivit 63 nya platser istället för de utlovade 120. Inga platser gick till några fastboende, och Utö parkeringsförening fick endast 32 platser tillbaka. Samtidigt framgår det av kommunstyrelsens årsredovisning från 2017 att endast 806 000 kronor använts av de två miljoner som var budgeterade för ombyggnationen.
Peter Nord, ordförande i Utö kontakt- och intresseförening, har sedan i höstas ställt frågan till kommunen om varför inte fullt antal platser uppnåtts när endast knappa halva budgeten använts. I förra veckan lyftes frågan till Haninge skärgårdsgrupp.
– I samband med bygglovsansökan och projekteringen av bygget konstaterades att det inte gick att göra en sådan stor utbyggnad som var tänkt från början då diken samt vatten- och avloppsledningar låg i vägen. Bygglovsansökan avsåg en utbyggnad till totalt 197 platser varav föreningen skulle disponera 110 (24 platser färre än tidigare skiss) och den allmänna parkeringen skulle få totalt 87 platser (3 platser färre än tidigare skiss), skriver Erik Josephson, näringslivs- och landsbygdsutvecklare vid kommunstyrelseförvaltningen, i ett mejl till Skärgården.
Anledningen till att det blev billigare än beräknat var för att man inte behövde installera dagvattenbrunnar med oljeavskiljare, utan det räckte med att man la en extra markduk som är oljeabsorberande.
De utlovade 45 platserna till fastboende skulle dock ha ingått i de som disponeras av föreningen. Men på grund av en kommunikationsmiss fick bofasta inte någon information om att platserna ens fanns att söka.
– När parkeringen stod klar var inte efterfrågan från bofasta Utöbor alltför stor utan föreningen har, för att inte stå med tomma platser, börjat hyra ut till andra fastighetsägare på Utö och inom Årsta, skriver Erik Josephson.
Det stämmer inte enligt Peter Nord, som uppskattar att det idag är cirka 25-30 fastboende på ön som är i behov av parkeringsplatser vid Årsta.
– När man frågar parkeringsföreningen så säger de att eftersom de endast fick tillbaka hälften av platserna så gick de tillbaka till de som blivit av med dem en gång i tiden. Frågan gick aldrig ut till de fastboende eller åtminstone inte via några kanaler som jag känner till.
– Jag vet just nu inte riktigt hur vi ska gå vidare med detta. Vi som bor och verkar på ön tycker ju att det är roligt att det kommer många besökare, och det finns för få platser även för dem vid Årsta. Men bor man på ön vågar man knappt åka in till fastlandet på sommaren, eftersom man riskerar att inte få någon plats när man ska hem igen, säger han och fortsätter:
– Jag vet att Utö Parkering har börjat titta på att öka parkeringsytorna, men det är svårt; det är trångt och många tomter runt omkring. Kanske kan kommunen gå med på att avsätta några av de allmänna platserna. Det är väl de vägar jag ser.