
Organisationen Electricity vill tillsammans med teknikföretaget Green city ferries ställa om hela skärgårdstrafikens fartygsflotta till utsläppsfri drift. Helt utan kostnad.
Organisationen Electricity, vars medlemmar är företag, forskningsorganisationer och Stockholms stad, lanserar nu tillsammans med teknikföretaget Green city ferries en ambitiös plan för att ställa om hela skärgårdstrafiken till emissionsfri drift. Planen kallar man Båtplan Stockholm 2025. I planen ingår att sätta i drift 23 helt nya snabbgående fartyg i kolfiber, drivna med el och vätgas, att elva existerande fartyg byggs om till vätgasdrift och 16 befintliga fartyg konverteras till eldrift. Det historiska ångbåtstonnaget ska, enligt planen, köras med biodiesel.
– Vi har gått igenom varenda fartyg och rutt i skärgården och funderat kring vad vi kan göra. Man kan bygga om ett antal fartyg till vätgasdrift om man sänker farten. Att köra fartygen i 25 knop kräver för mycket energi. Det blir dyrt och kräver stora vätgasanläggningar. Fartyg som måste gå snabbt kan köras med våra BB greenfartyg, säger Hans Thornell, grundare och vd för Green city ferries.
De snabbgående fartygen är utrustade med en ny typ av skrov, där en fläkt pressar ner luft i ett hålrum under skrovet. Tekniken gör att fartygen går högre upp i vattnet, vilket minskar friktionen och bränsleförbrukningen avsevärt jämfört med traditionella skrov. Företaget lanserade en första prototyp 2016 och fartygen är nu klara för kommersiell lansering. Fartygen har en maxfart på 35 knop, kan ta 147 passagerare och köra 15-20 sjömil med eldrift. För längre rutter krävs vätgas. Omställningen av hela skärgårdsflottan skulle enligt Hans Thornell kosta 1,5 miljarder kronor, en nota som han säger att Vattenfall och investmentbolaget Infranode kan stå för.
– Vattenfall är främst intresserade av att sätta upp laddinfrastrukturer. Det ligger i deras affärside att investera, ta hyra och drifta. Vad gäller Infranode är det ett företag som tittar på långsiktiga investeringar på 20-25 års sikt. Den konstruktion vi tittar på är att man aktiverar Waxholmsbolaget där Infranode går in som delägare. Det blir ett monopol, men det har vi ju redan. Franska staten, genom Transdev, dominerar trafiken fullständigt idag. Om Waxholmsbolaget äger alla båtar blir det dessutom lättare att göra upphandlingar.
Som Skärgården skrev i januari 2019 så har Region Stockholm aviserat att man vill satsa på biodiesel av typen HVO. Trafiken i mellanskärgården ska 2022 till 90 procent köras på biodiesel.
– HVO är helt okej som en snabb övergång, men inte som permanent lösning, HVO släpper ut lika mycket ämnen som fossil diesel. Nästa fas måste vara en emissionsfri flotta, inte fossilfri, säger Hans Thornell.
För att genomföra en storskalig övergång till vätgas och el krävs också en utbyggd infrastruktur.
– Vätgas skulle gå att ordna vid Käppala till att börja med genom att konvertera biogas till vätgas, men så länge det inte finns intresse från Regionens trafikförvaltning så är det svårt.
Just nu pågår en utredning av framtidens sjötrafik. Den del som handlar om framtida tonnaget beräknas påbörjas till hösten. I april kommenterade Michaela Haga (C), ordförande i trafiknämndens sjötrafikberedning drivmedelsfrågan:
– Jag är positiv till vätgas och tror att utvecklingen kommer att gå i snabb takt. Nu utreder vi framtidens sjötrafik och där tittar vi på hur tonnaget ska vara utformat. Där kommer även drivmedelsfrågan och miljöaspekten komma med.
Peter Augustsson