Sommartider är bokslukartider och för den som söker läsning med skärgårdstema finns ett flertal nya spännande titlar att välja mellan, i såväl genren fakta som fiktion. Skärgården har kartlagt aktuell ö-litteratur och fått ett snack med en aktuell romanförfattare.
Författaren Per Isacsson har tävlat på elitnivå inom både kappsegling och motorbåtar och vistats på sjön i hela sitt liv. Nu har han skrivit två böcker som riktar sig till seglare respektive motorbåtsägare där han vill lotsa läsaren i det mesta som har med båtliv att göra. ”Stora båtboken – Motorbåt” och ”Stora båtboken – Segelbåt” är därmed fyllda med praktiska tips om allt från sjösäkerhet till navigation och hur man vinterförvarar sin båt.
I en ny, omarbetad upplaga av boken ”Dalarö och gåtfulla Ornö” berättar författaren Bengt O Hallberg om de båda öarnas rika historia, flora och fauna och om människorna som lever och har levt där genom århundradena.
Den 27 juli kommer boken ”Norra Stavsudda – En levande skärgårdshistoria” ut, på uppdrag av Norra Stavsuddas byalag. Kicki Pallin heter författaren bakom verket som skildrar såväl tillbakablickar från förr som glimtar från nuet där boende på ön berättar om skärgårdslivet idag. Boken är illustrerad både med gamla bilder och nytagna fotografier.
”Gillinge och Villinge – två gamla hemman i Nämdö skärgård” heter en bok som skrivits av läkaren och forskaren Johan Thyberg, boende på en ö i Gillingearkipelagen. Här har han fördjupat sig i öarnas historia och beskrivit dess befolkning, näringar och natur samt intervjuat öbor som lever här än idag.
För den som hellre vill njuta av fiktion finns flera nya intressanta titlar att välja mellan. Rykande aktuell är författaren Eleonore Holmgren, som nu släpper tredje delen i sin populära serie som utspelar sig på den påhittade ön Lindö. Relationsromanen ”Hitta hem” handlar om Susanne, sextio plus, som efter att ha blivit lämnad av sin man och fått sparken från jobbet försöker hitta fotfäste i den isolerade tillvaron i det gamla förfallna hus hon ärvt av sin mor på Lindö. Tillsammans med ett par grannar som hon söker tröst hos går hon genom stora livsförändringar.
Eleonore Holmgren har själv haft tillgång till ett landställe i Värmdö skärgård under många år och hämtar mycket av sin inspiration från den miljön.
– Jag brukar inte nämna ön vid namn, för mig har det varit viktigt att ha friheten att möblera om lite så att ingen kan komma och säga ”nej men så ser det inte ut där ute!”. Likadant är vissa personer också hämtade litegrann därifrån, men jag vill inte peka ut någon. Men när jag skriver ser jag det här stället framför mig.
Varför blev det just i detta sammanhang du placerade berättelserna?
– Dels så är det ju en miljö som jag är väldigt bekant med. I den första boken är det en yngling som klättrar in genom ett fönster och träffar på den gamla damen, Britta. Jag har suttit i trädgården och tittat på det gamla huset som vi har, och funderat på, ”tänk om någon skulle klättra in genom fönstret här”, så miljön för mig kom först. Sen fanns det också några karaktärer som jag använt som inspiration.
Du skriver i genren feelgood, det är alltså inga gastkramande mord som i så många andra skärgårdsromaner?
– Nej, jag råkar ju ta livet av några, men det är inga mord. Det är ju en relationsroman så det är en ganska snäll bok även om det inte är gulligull rakt igenom. Det är mycket svärta och sorg också, och lite humor hoppas jag.
Eleonore Holmgren rekommenderar att man läser de första delarna innan man börjar med ”Hitta hem” för att få ett sammanhang i berättelsen. Men egentligen var det inte alls tänkt att det skulle bli en hel serie.
– Efter första delen fick jag frågan från förlaget om jag skulle kunna tänka mig att skriva en uppföljare. När den var klar började jag på ett helt annat bokprojekt, men helt plötsligt kände jag att karaktärerna stod och knackade på och ville komma in en gång till, säger hon.
Den som vistas i södra skärgården runt Dalarö och Ornö är säkert bekant med deckarförfattaren Louise Björnlund. Sedan 2017 har hennes böcker i serien Skärgårdsmorden lockat läsare som får följa skärgårdsguiden Kina Bergsmed och Södertörnspolisen då de löser grova brott i skärgårdsidyllen. Nu är Louise aktuell med den femte boken i serien, ”Fenix”, där storyn kretsar kring en gammal skröna som plötsligt får liv på ett fasansfullt sätt. Utgivningsdag är 9 augusti.
Att hålla utkik efter i höst är också ”Liket på Tallholmen” av Katarina Bivald. Precis som många andra deckarförfattare hämtar Katarina Bivald inspiration från Agatha Christie. År 2022 kom den första fristående boken ut i serien om författaren Berit Gardner, ”Morden i Great Diddling” och i den fjärde delen som kommer ut i november skildrar hon återigen författaren, som denna gång hamnar mitt i ett mordmysterium i Stockholms skärgård. Berit Gardner vet att hon borde fokusera på skrivandet men det visar sig vara svårt i en miljö som plötsligt kryllar av poliser, misstänkta och lik.