Nu har startskottet gått för Dalarös skolas nya skärgårdsprofil. Målet är att lära högstadieeleverna mer om sin närmiljö och kanske även introducera skärgården för barn som annars inte hade haft möjligheten.
Sedan höstterminens början kan eleverna på Dalarö skola välja mellan tre profiler när de ska börja högstadiet – språk och kultur, förstärkning i grundämnena och extra idrott eller skärgårdsprofilen.
– Idag är det väldigt stor konkurrens om grundskoleeleverna i skolvärlden. Här ute på Dalarö blir skolan väldigt sårbar, och de elever som väljer andra skolor inför högstadiet gör det ofta för att de vill åt andra profiler, säger Michaela Otterström, biträdande rektor, som fortsätter:
– Vi började fundera på vad vi kunde göra för att nå elever, vad vi kan vara extra bra på och då fanns drömmen om en skärgårdsprofil som vi ville satsa på.
Två 70-minuterspass i veckan och sex heldagar bidrar med skärgårdskunskap för ett 30-tal av de 75 högstadieeleverna på skolan som valt skärgårds profilen. Förutom den ordinarie kursplanen får de segla, paddla kajak, träffa sjöpolisen bland annat. Samt specialisera sig inom både marinbiologi och navigation där möjlighet finns att ta förarbevis. Navigationskurserna och förarbeviset var något som lockade eleverna Alvin Wahlström och Emil Jaremark särskilt när de skulle välja profil.
– Jag har redan förarbeviset och är ute mycket med båten, men tänkte att jag kunde använda kurserna till att läsa in en ännu högre nivå av navigation, säger Emil Jaremark.
Många långa diskussioner har resulterat i profilkursernas upplägg. Fördjupningstimmar i matte och NO, läggs på navigation, hållbar utveckling och marinbiologi till exempel.
Personalen på skolan har jobbat mycket med att knyta kontakter med det lokala förenings- och näringslivet för att skapa möjligheter till samarbeten och använda sig av de kontakter skolan redan har. Dalarö båtklubb ställde upp med båtar och instruktörer till kursen i segling.
– Vi har planerat in många saker och hittills har vi lyckats hålla allt. Under våren ska vi göra ett besök på ett varv och lära oss mer om motorer i båtar. Sen kommer en utedel igen där vi ska ha mer segling och paddling. Vi ska också titta på hur fisket i Östersjön ser ut och hur man kan fiska på ett effektivt men hållbart sätt, säger Björn Wahlström, lärare på Dalarö skola och ansvarig för skärgårdsprofilen.
En del av tanken är att eleverna ska få lära känna sin omgivning och se möjligheterna med det som finns på Dalarö och kanske ingen annanstans.
– Vi är så stolta över skärgården i Haninge kommun men det är inte alla som har tillgång till den på samma sätt. Det skulle vara fantastiskt att kunna få ge de eleverna möjlighet att se vad skärgården är också säger Michaela Otterström.
– Det här har varit en möjlighet att sjösätta en dröm, säger Björn Wahlström som i flera år har varit drivande för en klass med skärgårdsprofil.
– Det är på något sätt en möjlighet att kunna göra något som inte finns någon annanstans och en grund till att skolan kan bli etablerad och växa i årtionden framöver.