Kan Östersjöns döda bottnar väckas till liv på artificiell väg? Företaget Scandinavian Ocean Minerals vill med ny teknik återställa havets ekosystem men forskare varnar för att metoden är oprövad och att utvecklingen går för fort.
Av Östersjön bottnar beräknas 42 000 kvadratkilometer vara döda. Trots att stora insatser gjorts för att minska övergödningen kommer det att ta decennier innan havet återhämtat sig.
För att vända utvecklingen snabbare finns en rad förslag som till exempel att tillföra kemikalier för att binda fosfor till bottensedimenten eller att genom muddring ta bort sediment som innehåller mycket fosfor. Andra förslag går ut på att tillföra bottnarna syre.
Företaget Scandinavian Ocean Minerals vill både avlägsna det fosforrika sedimentet och samtidigt syresätta bottnarna. Det ska ske genom ny teknik som man utvecklat för att ta upp material från havets botten och där stor positiv påverkan på Östersjöns ekosystem blir en bonuseffekt.
– Att bara pumpa ner luft tar inte bort problemet med fosforen. Den måste bort för att det ska bli någon skillnad på sikt, säger Peter Lindberg, vd på Scandinavian Ocean Minerals.
I korthet går tekniken ut på att metaller och sediment sugs upp från botten till ett fartyg där det filtreras. Vatten och bottenmaterial som inte ska användas pumpas tillbaka till botten som då syresätts medan det avskilda materialet transporteras i land för förädling.
Scandinavian Ocean Minerals driver två parallella projekt där tekniken ska användas. I Bottenviken planerar man att skörda mangannoduler, en slags metallrika stenar, som ska sugas upp från havsbotten så att metallerna kan utvinnas. I Östersjön vill man ta upp bottensediment som innehåller organiskt material vilket kan omvandlas till grönt kol och vätgas men det innehåller också kisel som används i batterier, halvledare och solceller.
– Vi nyttiggör sedimentets olika beståndsdelar vilket kommer innebära tillräcklig ekonomisk avkastning för att både förbättra Östersjöns miljö men också för att driva företaget kommersiellt, fortsätter Peter Lindberg.
Företaget planerar att driva projekten i industriell skala där man i ett första steg räknar med att cirkulera omkring 250 000 kubikmeter syresatt vatten per dygn och i ett senare skede fördubbla volymen.
– Förutom syresättningen av botten tar vi bort det övre lagret med sediment som bland annat består av fosfor och miljögifter, säger Peter Lindberg.
Även om tekniken i huvudsak har utvecklats för att skörda mangannoduler menar han att den även enbart kan användas för att syresätta havsbottnarna.
– För att göra mätbar skillnad i Östersjön måste verksamheten ske i stor skala och det går inte att ha hela Östersjön bestående av exempelvis vindsnurror som ska pumpa ner luften, säger Peter Lindberg.
Under våren 2024 startar företaget undersökningar i Bottenviken och om processen löper som planerat hoppas man att regeringen ger tillstånd för projektet under 2025.
Vetenskapliga studier av artificiell syresättning och tekniker för att oskadliggöra fosfor som lagrats på havsbotten visar på blandade resultat. Många forskare menar att det behövs mer kunskap på området. Även Scandinavian Ocean Minerals projekt möter kritik. Till SVT Västerbotten säger Jan Albertsson, forskare vid Umeå marina forskningscentrum, att det finns för dålig kunskap på området. Han varnar för att gifter som ligger lagrade i havsbotten kan frigöras när nodulerna tas upp och att bottenlevande arter kan skadas. I samma inslag säger Peter Lindberg att projektet avbryts om förstudierna visar att det gör för stor påverkan på havsmiljö.