Under vintern har åtta ansökningar om bygglov för nya telemaster lämnats till Värmdö kommun, som nu hämtar in synpunkter från allmänheten. Men frågan är komplex. Det finns redan ett 20-tal master i Värmdö och frågan är om det behövs fler, eller om nyttan av bra täckning vinner.
Samtliga mobilnätsoperatörer på den svenska marknaden, bland andra Telia och Tele2, bygger just nu, eller planerar för, mobilnät med så kallad LTE-teknik. Enligt Post- och telestyrelsen, PTS, räknar operatörerna med att börja tillämpa den nya LTE-standarden som nu är under utveckling redan år 2014. Något som förstås ska möjliggöra högre överföringshastigheter. Utmaningen är att uppgradera mobilnäten så att de klarar att möta en ökande efterfrågan på högre kapacitet och högre täckning.
Det innebär förstås fler telemaster. Enligt en förstudie om ”hinder för utbyggnad av mobilt bredband” gjord av PTS, låg nära 70 ärenden rörande bygglovsansökan för mobilmaster för prövning i Stockholmsområdet i höstas.
Värmdö kommun har hittills fått in åtta ansökningar om bygglov för telemaster, gällande Möja, Sandhamn, Fågelbrolandet, Gustavsberg samt Lillängen på Ingarö. Bygglovshandläggare Ingmar Lönngren är en av flera på kommunen som handlägger ärendena:
- Det är ett större samhällsbyggnadsproblem än tidigare. När Televerket byggde ut telefonnätet gjorde de hur de ville, utan lov. Nu har vi många operatörer som tillsammans bygger upp ett helt nytt telefonisystem, med en väldig massa infrastruktur som ska sättas på plats. Samtidigt som det finns en massa åsikter kring om det är farligt eller riskfritt, om det stör eller inte, säger Ingmar Lönngren och fortsätter:
- Man kan ju tycka att en mast ute på en kobbe inte är så kul. Men å andra sidan vill man kunna ringa överallt.
Värmdös åtta ansökningar ligger just nu ute för inhämtande av synpunkter från allmänheten. Tjänstemännen ska sedan utifrån dessa skapa en sammanställning för bygg- och miljönämnden att ta ställning till.
- Men hur de än beslutar så blir någon part antagligen missnöjd, så det kan bli en lång process med många överklaganden. Antingen från boende eller teleoperatörerna.
I processen ingår först att plotta in befintliga master i Värmdö på en karta, uppgifter som i dag saknas. Ingmar Lönngren uppskattar att kommunen huserar ett 20-tal master i dagsläget. Det är heller inte säkert att de nya bygglovsansökningarna gäller reella planer. Det kan nämligen finnas en avtalsproblematik bakom, där befintliga arrendeavtal för master sagts upp, men där operatörerna vill ha dem kvar. Något de kan hävda enligt ledningsrättslagen.
Men måste alla telebolag ha en egen mast?
- Det kostar cirka 1-2 miljoner att bygga en ny mast. Och med tanke på att det är några tusen stationer de ska ha så innebär varje mast som de slipper sätta upp en vinst, säger Ingmar Lönngren och siar redan nu om vad resultatet blir:
- Vi kommer nog att säga nej till ett antal, och ja till några.